Šport > Košarka
3 ogledov

Razmišlja o odstopu in si želi zmage

becirovic_dmj_spo_111207_main Žurnal24 main
Košarkarji Uniona Olimpije bodo v 8. kolu Evrolige gostili Montepaschi Sieno. Italijani so jih na uvodni tekmi povsem nadigrali. Tokrat naj bi bilo drugače. "Siena ni nepremagljiva," pravi Memi Bečirovič.
 

Polna ledena dvorana

Četrtkov dvoboj s Sieno bo ponovno odigran v razprodani ledeni dvorani. Na voljo je namreč le še peščica vstopnic. Navijači bodo spet šesti igralec zmajev.

"Rad bi vas opozoril, da ne bom dajal izjav glede mojega odstopa oziroma neodstopa," je novinarsko konferenco pred četrtkovim obračun pod Rožnikom začel ljubljanski trener Memi Bečirovič . Potem pa nadaljeval: "Lahko pa me sprašujete o razlogih za to." In je razložil: "Potencial ni sporen. Postane pa sporen, ko pride do poškodb, utrujenosti. Primanjkujejo mi igralci na položajih 1 in 2," je potarnal strateg zmajev in o razlogih seznanil tudi direktorja kluba Janeza Rajglja . "Potrebujem tri nove igralce, toda zadovoljen bi bil že z enim. Če bi uspeli pripeljati kvalitetnega organizatorja igre, bi se ekipa dvignila za 30 odstotkov," je prepričan Bečirovič, ki o odstopu z mesta trenerja Uniona Olimpije razmišlja že nekaj tednov. Zdaj je to željo oziroma zahtevo predal vodstvu kluba, ki se bo moralo odločiti. Ukrepi so nujni. "Nosilci igre, kot so Milič, Hukić in Dragič, so tako psihološko kot telesno izčrpani, zato padajo v formi. Tudi poškodbe zaradi tega niso slučajne."

Sašo Ožbolt je že dlje časa odsoten, Boris Gorenc še ni pripravljen, Maurice Bailey še vedno čuti poškodbo zadnje lože, Goran Dragič pa ima po novem težave z zobmi, zato je izpustil zadnji trening. Mladega Mirka Mulalića bodo v kratkem poslali na kaljenje v B ligo. "Ekipa je živa materija, ki se spreminja iz ure v uro. Direktorju in upravnemu odboru hočem sporočiti, da stanje, ki je bilo pred dvema dnevoma, ne velja danes," je dejal Bečirovič, ki med mladinci ne najde dovolj dobrega in talentiranega košarkarja, da bi ga vključil v člansko moštvo. Od tistih, ki niso v prvi peterki, v prihodnje pričakuje več. "Upam, da bodo tisti igralci, ki manj igrajo, dali več energije na tekmah v ligi NLB in si s tem 'kupili' minute v Evroligi."


Najboljši strelec (15,3 točk) in skakalec (5,7 skokov) moštva je kapetan Marko Milič, prvi podajalec pa Goran Dragić (povprečno 3,4 podaje na tekmo). © IFP

 
 

Možnosti za drugi del

S tremi zmagami v prvih sedmih kolih je Olimpija ponovila rezultat iz sezone 2003/2004, ko se je zadnjič uvrstila v drugi del Evrolige.

A ne glede na vse tegobe in skrbi je pred Olimpijo nova preizkušnja. Obračun s Sieno , ki je na uvodni tekmi te sezone zadala krepko zaušnico Ljubljančanom, ki so doživeli najslabši start v tem tekmovanju. Italijanski prvaki so jih potolkli do kolen in zmagali z 80:52. "Imajo izredno dobro ekipo, toda niso nepremagljivi. Potrebno bo ogromno energije, znanja in taktike, da jih presenetimo. Medtem ko smo mi boljši doma, je Siena za kanček slabša v gosteh," je rekel Bečirovič, ki je breme favorita predal na rame Italijanov. Ti so pretekli konec tedna postavili nov rekord v domačem prvenstvu. Z uspehom nad rimsko Lottomatico (92:76) so zmagali še trinajstič zapored in so na vrhu lestvice še brez poraza. V Evroligi je v skupini A na drugem mestu, za moskovskim CSKA , s petimi zmagami in dvema porazoma. Zmaji so po prvih sedmih kolih s tremi zmagami ter štirimi porazi na šestem mestu. Od želenega petega mesta (trenutno ga zaseda Žalgiris ) jih loči le koš razlika. "Siena igra agresivno obrambo, je odlična v protinapadih in metih za tri točke," opozarja Bečirovič. Miha Zupan pa: "Pričakujemo težko tekmo. Toda igramo doma in gremo na zmago."

Litovski reprezentant Krištof Lavrinovič, ki je sodeloval tudi na letošnjem EP v Španiji, je najboljši igralec Montepaschija iz Siene. © AFP

 
 

Pozor na oba Litovca!

Krištof Lavrinovič v povprečju dosega več kot 14 točk na tekmo in skoraj pet skokov, Rimantas Kaukenas pa skoraj 14 točk, slabe tri skoke in več kot dve podaji na tekmo.

Varovanci Simoneja Pianigianija so si edino zmago v gosteh priigrali v Sopotu pri Prokomu . Pestra zasedba dvakratnih udeležencev zaključnega turnirja Evrolige (2003, 2004) je sestavljena z igralci iz šestih različnih držav. Med njimi je tudi Vlado Ilievski , nekoč član zeleno-belih. Najboljši igralec Siene, ki je v lanski sezoni izpadla v četrtfinalu pokala Uleb, je Litovec Krištof Lavrinovič , ki je na prvi tekmi teh dveh nasprotnikov dosegel 21 točk, ob njem pa njegov rojak Rimantas Kaukenas , ki je bil takrat z 22 točkami celo prvi strelec srečanja. Obračun v razprodani tivolski dvorani bo na sporedu v četrtek ob 20.45.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.