Svet
2 ogledov

Rudd napovedal preobrat

Novoizvoljeni premier se veseli z ženo Therese Rein. Žurnal24 main
Bodoči avstralski premier Kevin Rudd je že obljubil takojšnje ukrepe v boju proti podnebnim spremembam in zagotovil, da bodo odnosi z ZDA ne glede na razhajanja ostali ključni.

Po zmagi laburistične stranke na sobotnih parlamentarnih volitvah v Avstraliji je bodoči premier Kevin Rudd napovedal preobrat dosedanje politike v mnogih vprašanjih. 50-letni politik se namerava decembra na Baliju udeležiti konference pogodbenic okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah. Boj proti njim je sicer njegova prioriteta, o kateri se je že pogovarjal z britanskim premierjem Gordonom Brownom in indonezijskim predsednikom Susilom Bambangom Yudhoyonom. Bodočemu premierju je čestital tudi ameriški predsednik George Bush, saj je Rudd ZDA podal roko sprave in jim za prihodnje leto obljubil obisk.

Sestanek laburističnih poslancev je napovedan za četrtek, ob tem pa je Rudd izrazil upanje, da bo kmalu zatem zaprisegla nova vlada.

Analitiki bodočega premierja ocenjujejo kot prvega zahodnega politika, ki tekoče govori kitajsko, zato bo lahko odigral ključno vlogo pri odnosih s tem azijskim velikanom in začel novo obdobje v avstralskih odnosih z azijskimi sosedami. Rudd se je pred politično kariero namreč specializiral za azijske študije in je služboval kot diplomat v Pekingu.


V primeru da ne bo izvoljen za poslanca, bo Howard šele drugi premier v 106 letih s takim porazom. © Reuters

 
Howardu grozi še večji poraz
Medtem dosedanjemu premierju Johnu Howardu grozi celo, da ne bo izvoljen za poslanca. Njegova vladajoča koalicija je po preštetju 75 odstotkov glasov na volitvah dobila 46,6 odstotka glasov, kar ji prinaša 47 sedežev v 150-članskem spodnjem domu parlamenta, medtem ko je laburistična stranka dobila več kot 53 odstotkov glasov, kar ji zagotavlja 83 sedežev.

Kljub sedanjemu porazu pa tako privrženci kot nasprotniki Howardu priznavajo, da je preoblikoval državo, vendar si niso enotni glede njegove politične dediščine. V svojem mandatu je poskrbel za razcvet avstralskega gospodarstva, brezposelnost pa je najnižja v zadnjih 33 letih in je oktobra znašala 4,3 odstotka. Poleg tega je Avstralija odplačala javni dolg in uspela zadržati inflacijo v nizkih okvirih. Kritiki mu medtem očitajo brezpogojno podporo ameriškemu predsedniku Bushu in azilno politiko.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.