Svet
5 ogledov

Politična apatija na kosovskih volitvah

Zmago na tokratnih volitvah si obeta opozicijska Demokratska stranka Kosova, ki Žurnal24 main
Parlamentarne in lokalne volitve, ki so potekale slab mesec pred predvidenim koncem pogajanj o prihodnjem statusu pokrajine, so zaznamovale nizka udeležba in bojkot kosovskih Srbov.

Na tokratnih, tretjih volitev, odkar je junija 1999 pokrajina pod upravo ZN, je od več kot 1,5 milijona volilnih upravičencev novim poslancem, članom občinskih skupščin in predsednikom občin po prvih podatkih glas oddala polovica. Med volilnimi upravičenci je tudi okoli 110.000 kosovskih Srbov, ki pa so večinoma sledili pozivu Beograda in volitve bojkotirali. Volišča so se zaprla ob 19. uri, a so iz volilne komisije sporočili, da bi lahko volitve na posameznih voliščih, kjer se nahaja še veliko volivcev, podaljšali tudi do 21. ali 22. ure. Delne izide je pričakovati v ponedeljek, prve uradne rezultate pa naj bi predstavili šele v torek.

Naslednje leto še "srbske" lokalne volitve
Beograd, ki meni, da tokratne volitve pomenijo vmešavanje v pogajanja, je sporočil, da bodo lokalne volitve v pretežno srbskih občinah na severu Kosovu v začetku leta 2008, sočasno z lokalnimi volitvami v Srbiji, kar pa je za misija ZN na Kosovu nesprejemljivo. Volivci so sicer zbirali so med 7921 kandidati 25 strank in zvez, od tega devetih albanskih, dveh neodvisnih in 14 manjšin. Na volitvah je kandidiralo osem manjših srbskih strank, od katerih se jih je nekaj po pozivu Beograda odločilo, da na njih ne bodo sodelovale. Volivci so volili 120 poslancev kosovske skupščine, v kateri 20 poslanskih mest pripada nealbanskim skupnostim, od tega deset srbski.

Beograd je pozval Srbe, da naj bojkotirajo volitve na Kosovu. © Reuters

 
Glavni cilj strank neodvisnost pokrajine
Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah se z majhno prednostjo zmaga obeta Demokratski stranki Kosova (PDK) Hashima Thacija pred Demokratsko zvezo Kosova (LDK). Ta si je do zdaj delila oblast v Prištini z Zvezo za prihodnost Kosova (AAK) premiera Agima Cekuja , ki pa na tokratnih volitvah ne kandidira. Thaciju se obeta tudi premierski položaj, saj v LDK ni dovolj vidne osebnosti, ki bi mu lahko konkurirala. PDK se obeta 31 odstotkov glasov, LDK pa 29 odstotkov, tako da nobena ne bo imela zadostne podpore za samostojno oblikovanje vlade. PDK sicer po volitvah leta 2004 ni želela sodelovati v vladi z LDK in je kot druga najmočnejša stranka raje odšla v opozicijo. Vse glavne albanske stranke so v predvolilni kampanji izpostavljale neodvisnost kot glavni cilj.

Volitve pod budnim očesom OVSE
Volitve so danes potekale brez težav, bilo je le nekaj zapletov pri odpiranju volišč. V centru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) so glede tega pojasnili, da na nekatera volišča niso prišle volilne komisije. Te so zato zamenjale druge ekipe. Ponekod volivci tudi niso mogli do volišč; zanje so organizirali mobilna volišča - tovornjake z vidnim napisom OVSE. Današnje volitve je sicer spremljalo 69 lokalnih in mednarodnih organizacij z okoli 25.000 opazovalci.

Nato je pred volitvami okrepil navzočnost na Kosovu, tako da je sile Kfor, ki štejejo 16.000 vojakov, v minulem tednu okrepil s 530 nemškimi vojaki. Napetosti so bile največje na pretežno srbskem severu Kosova, kjer se je Unmik bojal, da bi Srbi, ki so bojkotirali volitve, skušali preprečiti izvajanje volitev. Po znanih podatkih večjih izgredov ni bilo.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.