Slovenija
13 ogledov

Uspešen kot edini kandidat

Janez Podobnik se poslavlja, na prizorišče prihaja Bojan Šrot. Ali ta lahko zama
1/11
Žurnal24 main
Novi predsednik SLS je na volilnem kongresu stranke v Ljubljani postal celjski župan Bojan Šrot. Zanj je glasovalo 211 od 212 delegatov.

Šrot je po izvolitvi delegatom na kongresu obljubil, da bo v predsednikovanje vložil vse svoje znanje. Verjame, da na dosedanjih temeljih, ki so jih danes dogradili, ob novi vodstveni ekipi ter posodobljenem programu, predvsem pa izkušnjah in pripravljenosti za politično delo v dobrobit vseh državljanov uspeh ne more izostati. Zahvalil se je vsem dosedanjim predsednikom stranke, saj so po njegovem mnenju postavili temelje stranke. SLS je po njegovih besedah " družina, ki je številčna, raznolika, tolerantna in solidarna ter odprta do vseh, ki živijo s srcem za Slovenijo in njene prebivalce".

Novi predsednik je v izjavi novinarjem odgovarjal tudi na vprašanje, ali sedaj v SLS v večji meri vstopa kapital. SLS in tudi primerljive evropske ljudske stranke so stranke kapitala, nenazadnje so tudi kmetje lastniki kapitala, je dejal in dodal, da je povsod po svetu tako. Na ugibanja o večji urbanizaciji SLS pa je odgovoril, da ima stranka največ mestnih županov in ne vidi potrebe po dodatni urbanizaciji. Komentiral je tudi zahtevo predsednika vlade Janeza Janše, da državni zbor glasuje o zaupnici vladi. Povedal je, da bo v ponedeljek sestanek vodstva s poslanci stranke, kjer se bo zavzel za podporo vladi. Meni pa, da so se poslanci tako ali tako že odločili za glasovanje v podporo zaupnici, saj je z večino poslancev danes že govoril.

S prenovljenim programom med največje stranke
Delegati so na kongresu soglasno sprejeli prenovljen program, v njem pa kot vizijo zapisali, da bo SLS v roku dveh mandatov postala največja stranka v Sloveniji in prevzela odgovornost vodenja slovenske države. Poleg tega so sprejeli tudi več resolucij. V prenovljenem programu se je SLS zavzela za ekosocialno tržno gospodarstvo, promocijo družine, za mladim družinam naklonjeno stanovanjsko politiko in za socialno odgovorno zasebno lastnino. Prav tako si bo prizadevala za razumno razmerje med trgom in državnim nadzorom ter za razvoj podjetništva in konkurenčne sposobnosti gospodarstva.


Šrot: Gremo na vrh
Med kongresom je Šrot v nagovoru delegatom dejal, da v letu do parlamentarnih volitev lahko pridobijo, žal pa tudi izgubijo in da se mora vsak zavedati, da ˝dobra letina ni odvisna zgolj od vremen, to je od razpoloženja volivcev. Je plod trdega in pridnega dela naših rok in bistrih glav˝. ˝Naša skupna odgovornost, moja iskreno velika pripravljenost za vodenje stranke in nenazadnje vaša odločitev na kongresu lahko popeljeta SLS tja, kamor sodi - v sam vrh slovenske politike, kajti SLS je velika stranka, ne glede na trenutno javnomnenjsko podporo,˝ je delegate nagovoril Šrot. Dodal je, da so v program zapisali, da bodo leta 2012 postali vodilna stranka v Sloveniji in da je ta cilj realno dosegljiv, če še bolj trdno stopijo skupaj in pričnejo z vztrajnim, trdim delom.

Za pregledno privatizacijo

Bojan Šrot se je v nagovoru delegatom dejal, da želi stranko popeljati v vrh slovenske politike. © Saša Despot/Žurnal24

 
Šrot je glede dokončanja privatizacije dejal, da jo je treba izvajati pospešeno in pregledno, ob ohranjanju ključnega premoženja v slovenski lasti. ˝Prost pretok kapitala, ki je evropska norma, ne pomeni obvezo prodajati družinsko srebrnino,˝ je dejal. Z aplavzom pa so delegati pospremili tudi njegove besede, povezane z reševanjem mejnih vprašanj s Hrvaško, ko je poudaril, da se o ozemlju in morju, ki je bilo na dan osamosvojitve 25. junija 1991 nesporno slovensko, Slovenija ne more in ne sme pogajati z nikomer, niti to ne more biti predmet arbitraže ali sodne poti reševanja. Sicer pa je Šrot ob tem omenil tudi nekaj vsebinski poudarkov iz prenovljenega programa, dotaknil pa se je tudi današnjega protestnega shoda v središču Ljubljane. Država je tista, ki mora zagotoviti ustrezen ekonomski okvir, na ramenih sindikatov in predstavnikov delodajalcev pa je, da dosežejo ustrezne plačne dogovore - brez sprenevedanj in prenašanja odgovornosti na tretje, tudi na vlado, ter skozi tvoren dialog med vsemi socialnimi partnerji.

Podobnik: Čutim, da je kongres prelomen

Janez Podobnik zaradi odstopa od kandidature za mesto predsednika stranke ni nič zagrenjen. © Saša Despot/Žurnal24

 
Kot je v uvodnem nagovoru dejal dosedanji predsedni stranke  Janez Podobnik,  je vsak kongres praznik za stranko in izrazil prepričanje, da je danes za njihovo stranko velik praznik. Ob tem je pojasnil, da se je za odstop od predsedniške kandidature odločil po tehtnem premisleku. ˝Zaradi tega nisem nič zagrenjen,˝ je zatrdil. Po njegovem mnenju je SLS stranka, ki temelji na načelu skupnostnega vodenja in zavzemanju za demokratičnost. Povedal je tudi, da je v času njegovega vodenja stranke odprl prostor za ˝dinamično ekipo Nove generacije SLS˝ . Prav tako je poudaril velik pomen njihove strankarske mreže na terenu. ˝V obdobju dveh mandatov bomo postali največja politična stranka v Sloveniji in prevzeli odgovornost za vodenje Slovenije, to je ključen stavek tega kongresa,˝ je še dejal in dodal, da se bo danes za stranko nadaljevala pot, ki se je začela z ustanovitvijo Slovenske kmečke zveze (SKZ) maja 1988. Podobnik bo sicer na kongresu kandidiral za podpredsednika stranke.

Na kongresu so kot gostje med drugim prisotni tudi predsednik vladnega strateškega sveta Peter Groznik , direktor Pivovarne Laško Boško Šrot , predsednik uprave Deželne banke Draško Veselinovič in gledališki režiser in pisec aforizmov Žarko Petan .

Novo obdobje za SLS

Na tokratnem kongresu so tudi številni pomembni člani Slovenske ljudske stranke. © Saša Despot/Žurnal24

 
Na tokratnem kongresu se bo sicer končal štiriletni mandat sedanjega vodstva stranke s Podobnikom na čelu, ki je bilo izvoljeno na zadnjem kongresu novembra 2003 v Rogaški Slatini. Kot je znano, je edini kandidat za predsednika SLS sedanji podpredsednik stranke in celjski župan Bojan Šrot . Ta bo po vsej verjetnosti tudi izvoljen. Sicer pa
politični analitiki vzroke za zamenjavo v vrhu stranke iščejo v neuspehih stranke na državnozborskih volitvah, a opozarjajo tudi na spremenjena razmerja v stranki ter vpliv kapitala in medijev. Predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici Matej Makarovič je povedal, da je zamenjava na vrhu SLS posledica spremenjenih razmerij sil v sami stranki in v njenih ozadjih. ˝Kapitalsko-medijska moč se vsekakor nagiba v korist Bojana Šrota,˝ je poudaril. Ob tem pa dvomi, da bo Šrotova izvolitev takoj povečala možnosti stranke za boljši uspeh na volitvah. ˝Na nekoliko daljši rok pa lahko pričakujemo, da bodo določeni ključni mediji pomembno in sistematično prispevali k promociji njega in stranke,˝ je še dodal.

SLS bi težko prevladala SDS 

Makarovič ne pričakuje, da bi SLS lahko ogrozila prevlado SDS na desni strani političnega prostora. © Željko Stevanio

 

Glede napovedi, da bi lahko SLS postala ˝alternativa na desnici˝ in ogrozila prevlado SDS na desni strani političnega prostora, je dejal, da gre za ponavljanje ideje o tako imenovani žlahtni konzervativni stranki. ˝Torej o stranki, ki bi pritegnila t.i. desne volivce, hkrati pa bi bila dovolj kooperativna do t.i. levih strank,˝ je pojasnil in dodal, da je vprašanje, koliko so te napovedi resna analiza in koliko zgolj izražanje želja. Makarovič ne izključuje možnosti, da bi novi predsednik SLS zaostril odnose v koaliciji, vendar se mu zdi malo verjetna. ˝Če bo vlada preživela sedanje pretrese, ji verjetno niti Šrot ne bo želel preprečiti, da normalno konča svoj mandat,˝ še meni.

Kovač: Zamenjava na vrhu pametna poteza

Miha Kovač pa nasprotno meni, da je SLS pod vodstvom Šrota lahko postane alternativa SDS na desnici. © BOBO

 
Politični analitik in profesor na Filozofski fakulteti Miha Kovač pa je dejal, da se mu zdi zamenjava pametna poteza. Po njegovih besedah stranka potrebuje nov svež obraz, kar celjski župan je. ˝Če hoče stranka doseči več, je to, gledano iz stališča političnega marketinga, edina logična in racionalna poteza,˝ je poudaril. Kovač meni, da je ˝Šrotova˝ SLS lahko alternativa SDS na desnici. ˝Vendar je veliko odvisno od tega, kako bo Janez Janša odigral svojo igro z odstopom in neodstopom,˝ je pojasnil. Če bo premier in predsednik SDS Janez Janša ˝igro dobro odigral˝ bo utrdil stranko, drugače bo odprl vrata širokemu polu političnih strank, je še dejal.

Bi lahko SLS zamajala koalicijo?
Da bi se SLS lahko nekoliko odmaknila stran od trenutne vladne koalicije pa je mnenja predavatelj na FUDŠ Matevž Tomšič ˝Šrot je sicer dejal, da podpira koalicijo in si želi, da bi sestavila naslednjo vlado,˝ je dejal Tomšič, a dodal, da obstajajo namigi in govorice o možnem obračanju SLS v drugo smer. Ob tem je spomnil, da je stranka že v prejšnjih koalicijah velikokrat odšla iz vlade. Opozoril je tudi na povezave stranke z direktorjem Pivovarne Laško Boškom Šrotom , ki naj bi veljal za osebo blizu SD. ˝Marsikaj je možno, a je težko da ti trden odgovor," je sklenil svojo analizo Tomšič.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.