Slovenija
12 ogledov

Bo dovolj podatkov za obtožbo?

kladivo sodišče BOBO Žurnal24 main
Vrhovno državno tožilstvo s pomočjo policije od varnostnih organov zbira osebne podatke o morebitnih italijanskih vojnih zločincih.

Vrhovno državno tožilstvo v zvezi s kazensko ovadbo poslanske skupine SNS zoper 165 pripadnikov italijanske vojske in civilnih oseb v sklopu predkazenskega postopka zbira manjkajoče osebne podatke. Ti bi lahko bili osnova za odločitev o tem, ali zoper kogarkoli od ovadenih zahtevati uvedbo kazenskega postopka zaradi nezastarljivih kaznivih dejanj, storjenih v Sloveniji med drugo svetovno vojno, je pojasnil Urad generalne državne tožilke RS.

Urad še poudarja, da osebne podatke pridobivajo s pomočjo slovenske policije, in sicer od italijanskih varnostnih organov. Prav tako tožilstvu pri zbiranju podatkov pomaga Arhiv Republike Slovenije. "Doslej smo osebne podatke prejeli za 80 ljudi, vendar nam ne omogočajo uvedbe kazenskega postopka, ker so ovadeni bodisi umrli ali pa o njih že več let italijanski varnostni organi nimajo podatkov," so še zapisali.

SNS je aprila 2006 državnemu tožilstvu predala zajetno kazensko ovadbo zoper 165 Italijanov, ki so med vojno delovali na ozemlju naše države. Ovadbo, ki obsega 1700 strani, so spisali na osnovi že podanih kazenskih ovadb iz leta 1945, ki jih je podala takratna jugoslovanska oblast. Zoper te ljudi je prijavo za vojne zločine registrirala tudi komisija ZN za vojne zločine v Londonu.

Ovadbe so se nanašale na več kot 500 ljudi, ki naj bi delovali na območju celotne Jugoslavije. Kljub temu do danes nihče iz vladajočih krogov ni zahteval sodne obravnave. Zato so se za ovadbo odločili v SNS, iz nje pa so izločili vse tiste, ki so v tem času umrli; potem so izbrali 165 posameznikov, ki so delovali zgolj na območju Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.