Slovenija > Črna kronika
46 ogledov

V strmoglavljenju umrl pilot letala

V letalski nesreči je umrl pilot letala, kopilot je poškodovan. Žurnal24 main
V strmoglavljenju letala, ki se je zgodilo šest kilometrov severno od Trbovelj, je umrl pilot letala, kopilot pa je utrpel 80-odstotne opekline.

Malo letalo za šolanje padalcev tipa antonov AN2, ki je poletelo iz Šentvida pri Stični v Maribor, je strmoglavilo pri kraju Čemšenik v občini Zagorje ob Savi. Kopilot letala se je takoj po nesreči javil Alešu Debeljaku, vodji padalske šole Šolt v Ljubljani, in mu poročal, da se je smrtno ponesrečil pilot letala, Viktor Bečan, ki naj bi bil doma v Tržiču.

Kopilot letala, Samo Medved, je preživel, a dobil hude opekline, saj so morali v trboveljski bolnišnici opraviti hitro operacijo za pretok krvi, nato pa so ga prepeljali v klinični center v Ljubljani.

Aleš je za zurnal24.si tudi povedal, da sta bila v letalu le pilot in kopilot, sicer oba izkušena v pilotiranju tovrstnih letal. Vzrok nesreče za zdaj še ni znan, lahko povemo le, da je bilo letalo izdelave leta 1978 redno servisirano in naj bi bilo primerno še za okrog 400 ur letenja.

Antonov AN2 je rusko letalo, ki je prvič poletelo leta 1947, gre pa za izjemno okretno in uporabno letalo, zaradi česar je njegova proizvodnja trajala kar 45 let. Antonov AN2 so proizvajali predvsem za kmetijska dela, zapraševanje polj, zaradi česar je dobil tudi ruski nadimek kukuruznik. Po svetu je ta model letala zelo priljubljen tudi med padalskimi šolami, saj lahko prepelje do 12 potnikov, vzleti pa lahko tudi s travnika.

Letalo so uporabljali tudi med vietnamsko vojno, ko so ga sile severnega Vietnama uporabljale kot bombnik, med vojno na Hrvaškem pa so ga hrvaške vojaške sile uporabljale za dostavo opreme v oblegani Vukovar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.