Slovenija
13 ogledov

Mednarodni dan prostovoljstva

Žurnal24 main
Prostovoljstvo je energija, znanje, veselje, ustvarjalnost in dobra volja, ki jo prostovoljci ponujajo tam, kjer je to potrebno.

Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Matjaž Štolfa je poudaril, da prostovoljno delo posamezniku prinaša dodatno vrednost. "Prostovoljstva ne moreš kupiti, moraš ga izkusiti," še dodaja.

Pri Mladinskem svetu bodo dan pospremili z geslom Prostovoljno delo je učenje! Prostovoljstva že dolgo ne razumemo več le kot dejavnosti v kontekstu humanitarnega dela, v smislu narediti nekaj dobrega za druge, ampak ima tudi mnoge druge pozitivne učinke. S prostovoljnim delom si mladi pridobivajo znanja in veščine za delo in življenje, se vključujejo v javno življenje, si pridobivajo vrednote, gradijo svojo socialno mrežo in se povezujejo z vrstniki – tako doma kot v tujini. Štolfa še dodaja, da bi morali posamezniki, ki so kadarkoli opravljali prostovoljno delo, to navesti tudi v življenjepisu, saj čedalje več podjetji pri iskanju novih kadrov pozornost posveča temu, kaj posameznik dejansko zna. Opozoril je tudi, da mediji prostovoljnim dejavnostim posvečajo premalo pozornosti.

Organizacija združenih narodov je z željo, da bi poudarila pomen solidarnosti za preživetje človeštva, leta 1985 peti december razglasila za mednarodni dan prostovoljstva. Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce, in posameznim prostovoljcem, da javnosti pokažejo, kaj so prispevali s prostovoljnim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.