Slovenija
21 ogledov

Varstvo okolja kot študijski program

Po mnenju redne profesorice z Biotehniške fakultete Lučke Kajfež Bogataj bi bilo Žurnal24 main
Višja šola za varstvo okolja je pridobila soglasje za visokošolski študijski program Varstvo okolja in ekotehnologija.
Negativni vpliv človeka na okolje
V zadnjih desetletjih opazujemo spremembe, ki so verjetno posledica človeških dejavnosti, zlasti izgorevanja fosilnih goriv, zaradi česar se povečuje koncentracija ogljikovega dioksida v ozračju. Ta plin povzroča učinek tople grede.

Možno je, da bo nadalnje izgorevanje premoga in ogljikovodikov povzročilo znatno povečanje temperature in druge, po pričakovanju večinoma neugodne učinke.V Sloveniji je bila izmerjena najvišja temperatura v zadnjih stotih letih, in sicer kar 40 stopinj Celzija, v Franciji je zaradi vročinske kapi umrlo 15.000 otrok in starejših, v Španiji in na Portugalskem je bilo zaradi vročine zelo veliko gozdnih požarov.

Novi študijski program
Dolgoletno prizadevanje ekologov in okoljskih aktivistov je privedlo do prvih mednarodnih ukrepov za zmanšanje antropogenih sprememb podnebja, vključno s kjotskim protokolom. Zadnji prispevek iz Slovenije je k rešitvi okoljskih problemov dala Višja šola za varstvo okolja iz Velenja.

Le-ta je danes pridobila soglasje k visokošolskemu študijskemu programu Varstvo okolja in ekotehnologija, in sicer kot edina slovenska šola s takšnim programom na visoki stopnji. Študij bo trajal tri leta, v tem času pa bodo študenti spoznali zakonitosti obremenjevanja različnih okoljskih virov, vpliv človekovih dejavnosti na okolje, varstvo narave. Poleg tega bodo spoznali tudi vrednotenje okolja in okoljsko sociologijo, pravo in upravljanje z okoljem ter njegovimi viri. Po uspešno končanem šolanju bo študent pridobil naziv diplomirani ekotehnolog.

Potrebujemo samostojne fakultete
"Take programe podpiram," je o novem programu povedala redna profesorica z Biotehniške fakultete Lučka Kajfež Bogataj. Opozorila pa je: "V Sloveniji študijski programi zaostajajo za okoljskimi izzivi. Ker je problem okolja interdisciplinaren, bi bilo za reševanje le-tega treba uvesti samostojne fakultete."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.