Svet
7 ogledov

Mušaraf: Jaz sem pravi

Pakistanska policija Žurnal24 main
Pervez Mušaraf je v intervjuju dejal, da je razmišljal o odstopu z mesta predsednika Pakistana, ki ga že nekaj tednov pretresa najhujša politična kriza v zadnjih letih.

Kot je general, ki je vodenje države prevzel leta 1999 v državnem udaru, pojasnil v intervjuju za britansko televizijo Sky News, je podrobno preučil svoj položaj in spoznal, da je on pravi za vodenje države v demokracijo. Ob tem je zatrdil, da ni diktator in da si želi demokracije. Tistega dne, ko bo Pakistan postal mirna država, bom odstopil, je dejal in napovedal, da bodo izredne razmere v državi veljale do januarskih volitev.

Teroristi lahko zmagajo
Ob tem priznava, da se dogodki v državi odvijajo v nevarno smer. Izrazil je razočaranje nad Zahodom in poročanjem tujih medijev, ki so ga po njegovem mnenju pustili na cedilu. "Lahko izgubimo vojno proti terorizmu zaradi napačne interpretacije medijev v Pakistanu in po svetu," opozarja Mušaraf, ki je razočaran, da njegovi dosežki zadnjih let niso cenjeni, kot bi morali biti.  "Pustimo preteklost za sabo. Delovati moramo enotno za skupno dobro Pakistana," je še dodal.

 

Aretacije se nadaljujejo  

Oblasti so aretirale opozicijskega voditelja in enega od največjih kritikov režima Imrana Kana, ki se je pojavil na študentskih demonstracijah proti izrednim razmeram.

V četrtek opolnoči bo razpuščen parlament, volitve pa morajo biti v skladu z zakonom razpisane najmanj 45 in največ 60 dni po razpustitvi. Ameriško zunanje ministrstvo je nad odločitvijo ogorčeno. "Še zmeraj zahtevamo pravične in transparentne volitve, in zato tudi hočemo, da v Pakistanu odpravijo izredne razmere," je dejal njihov tiskovni predstavnik, saj naj bi bile volitve, izpeljane v izrednih razmerah, zgolj farsa. Za petek je v Pakistanu napovedan tudi obisk namestnika ameriške državne sekretarke Johna Negroponteja, ki naj bi še enkrat poudaril ameriško zaskrbljenost glede stanja v Pakistanu.

To je bil prvi javni nastop Mušarafa, potem ko je 3. novembra v državi razglasil izredne razmere, v naslednjih dneh pa sta vojska in policija priprli na tisoče pripadnikov opozicije, ki zahtevajo Mušarafov odstop. V hišnem priporu se je znašla tudi voditeljica opozicije Benazir Buto, ki se je oktobra po letih izgnanstva vrnila v Pakistan, potem ko je z Mušarafom sklenila dogovor o delitvi oblasti.

Tudi Zahod je ostro kritiziral razglasitev izrednih razmer in zahteval čimprejšnjo razveljavitev. V Pakistanu naj bi sicer na začetku januarja izvedli parlamentarne volitve.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.