Slovenija
18 ogledov

EU posodablja računalniške rezervacije

letalo istock Žurnal24 main
Evropska komisija je sprejela predlog, ki prinaša nižje cene letalskih vozovnic in večjo ponudbo letalskih prevoznikov.

Kar polovica spletnih strani letalskih prevoznikov zavaja potnike. © BOBO

 
Evropska komisija je danes sprejela predlog o poenostavitvi in posodobitvi dve desetletji starih pravil za računalniške sisteme rezervacij (CRS). Omenjene sisteme uporabljajo predvsem potovalne agencije za rezervacijo letalskih vozovnic. Prenovljena pravila bodo sistemu in agencijam, ki ga uporabljajo, omogočila, da razširijo svojo ponudbo in povečala konkurenčnost na področju prodaje letalskih vozovnic, so sporočili iz Bruslja.

"Večja konkurenčnost na tem področju prinaša nižje cene in večjo ponudbo letalskih prevoznikov prek omenjenih sistemov," je ob tem povedal evropski komisar za promet Jacques Barrot in pojasnil, da bo uporabnikom spletnih rezervacij letalskih vozovnic ponujena razširjena ponudba, obenem pa bodo še vedno zaščiteni pred morebitnimi zlorabami in diskriminacijami.

Komisarka za zaščito potrošnikov Meglena Kuneva je namreč v sredo v Bruslju opozorila, da je več kot polovica spletne prodaje letalskih vozovnic v 15 državah članicah EU in na Norveškem zavajajoča. Po podatkih raziskave se nepravilnosti pojavljajo predvsem pri navajanju cen in pri jasnosti pogojev za nakup vozovnic. "Potrošniki si zaslužijo jasno in pošteno navajanje cen, ne pa skritih presenečenj v drobnem tisku v pogodbenih pogojih," je poudarila Kuneva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.