Svet
3 ogledov

Beograd mora Mladića izročiti do 10. decembra

Karadžić je eden od glavnih krivcev za pokol 8000 bosanskih Srbov v Srebrenici. Žurnal24 main
Glavna tožilka haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je danes povedala, da je Srbiji postavila ultimat.

Če Beograd do 10. decembra Haagu ne bo izročil nekdanjega poveljnika sil bosanskih Srbov Ratka Mladića, bo v svojem poročilu, ki ga bo 10. decembra predstavila Varnostnemu svetu ZN, sodelovanje Beograda s sodiščem ocenila negativno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Evropska unija je 7. novembra s Srbijo parafirala sporazum o sodelovanju in pridruževanju. Za ta korak pa se je odločila, ko je Del Pontejeva ocenila, da je Beograd izboljšal sodelovanje s haaškim sodiščem. Ob tem so v Bruslju poudarili, da nujni pogoj za podpis sporazuma še naprej ostaja "popolno sodelovanje s haaškim sodiščem".

To je danes ponovila tudi Del Pontejeva in v pogovoru za tiskovne agencije dodala, da polno sodelovanje zanjo pomeni "Mladić v Haagu", medtem ko po njenih besedah nekatere članice EU različno gledajo na to, kaj pomeni polno sodelovanje s haaškim sodiščem. Po mnenju nekaterih članic EU je to že "napredek v sodelovanju", je dodala.

Kot je še povedala, je srbskim voditeljem med ponedeljkovim obiskom v Beogradu dejala: "Dam vam še nekaj dni, vendar mora biti Mladić do 10. decembra v Haagu. Drugače bo moje poročilo o sodelovanju negativno."

Iskanje Karadžića
Enote sil Eufor in zveze Nato so preiskale dom domnevnega privrženca enega od glavnih ubežnikov haaškega Mednarodnega sodišča Radovana Karadžića.

Ob podpori lokalnih sil so preiskale dom Mileta Savčića v mestu Sokolac na vzhodu BiH. Po mnenju sil Eufor naj bi bil Savčić povezan s Karadžićevo podporno mrežo.

Enote Euforja in Nata so domove Karadžićevih svojcev in podpornikov ter domnevnih sodelavcev doslej preiskale že večkrat. V akcijah so zaplenile dokumente in drug material, člane njegove družine pa so večkrat zaslišali. Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Karadžić je na begu že dvanajst let. Haaško sodišče ga obtožuje vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti, genocida in kršitev ženevskih konvencij med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.