Šport > Zimski športi
11 ogledov

Petek hoče ekipo za olimpijado

Jernej_Damjan_AFP - main Žurnal24 main
Vodstvo smučarjev skakalcev si sicer želi izboljšati rezultate minule sezone, a njihov glavni cilj je zgraditi ekipo, ki bi uspehe stopnjevala do zimskih olimpijskih iger leta 2010 v Vancouvru.
 

Sezona 2007/2008

Nova sezone SP v smučarskih skokih se začne 30. novembra s tradicionalno ekipno tekmo v finskem Kuusamu, konča pa se 16. marca s poleti v Planici.

"To, da imamo zgolj posameznike, ki izstopajo, ni dovolj, zato je naš glavni cilj trdna in čim bolj enakovredna ekipa," je pred uvodom v novo sezono povedal športni direktor za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Franci Petek . V zimo se podaja optimistično, saj so priprave smučarjev skakalcev tekle po načrtih, večjih težav s poškodbami pa ni bilo. Petek je ob tem poudaril, da je zanj prvi etapni cilj - prestižna novoletna turneja štirih skakalnic - zgolj niz tekem svetovnega pokala. "Rezultatski cilji ostajajo visoki, trikrat do 3. mesta v svetovnem pokalu na posamičnih tekmah ter po enkrat do 10., 20. in 30. mesta v skupnem, v pokalu narodov pa želimo med najboljših šest. To je zahtevna naloga, saj si napak ne bomo smeli privoščiti - v poletni sezoni sta nas od cilja ločila zgolj dva metra," je povedal Petek. Enake cilje bodo imeli reprezentanti tudi za svetovno prvenstvo v poletih konec februarja 2008.


Skakalci se veselijo začetka nove sezone. © Grega Prebil

 

 

Vrstni red 2006/2007

1. A. Malysz (POL)
2. A. Jacobsen (NOR)
3. S. Amman (ŠVI)
23. J. Damjan (SLO)
27. R. Kranjec (SLO)

Po izjemno uspešni poletni sezoni ima Jernej Damjan , ki le na dveh tekmah (Courchevel, Pragelato) poletne velike nagrade v smučarskih skokih ni končal med najboljšo deseterico, dvakrat (Einsiedeln, Oberhof) pa je pristal tudi na stopničkah, pred zimo visoke cilje. Kljub temu ostaja previden: "Ne vem, če je uspešna poletna sezona, ki sem jo končal na petem mestu v skupni razvrstitvi, res dober obet za zimo. Upam, da je, ampak lani se to žal ni potrdilo." Začetka nove sezone se veselijo tudi ostali reprezentanti. Primož Pikl pravi, da je odpravil manjše pomanjkljivosti, Robert Kranjec največ stavi na SP v poletih, Roku Urbancu pa lanska zmaga v Zakopanah predstavlja dovoljšno motivacijo za novo sezono med najboljšimi. Uvodnih nastopov se ne bojita niti najmlajša člana reprezentance A Jurij Tepeš in Primož Roglič .

 

Pokal narodov 2006/2007

1. Avstrija
2. Norveška
3. Švica
9. Slovenija

Sicer pa skakalce to zimo čakajo kar štiri tekme svetovnega pokala v Sloveniji. Prva bo že decembra v Kranju, kjer bi lahko mladi reprezentanti dobro izkoristili prednost domačega terena. "Tekme svetovnega pokala na domačih tleh so za nas res velika pridobitev. Sploh za mlade bo to odlična priložnost, da se izkažejo, saj bomo imeli ob petih mestih v svetovnem pokalu na domači tekmi možnost nastopa s še šestimi dodatnimi tekmovalci," je povedal Matjaž Triplat , eden od pomočnikov glavnega trenerja Ari-Pekke Nikkole . Skakalci trenutno končujejo zadnji cikel motoričnih priprav, naslednji teden pa odhajajo na tehnični trening v Ramsau. Ob ugodnih snežnih pogojih ga bodo nadaljevali v Pragelatu, sicer bodo podaljšali bivanje v Ramsauu in nekaj dni prej odšli na Finsko.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.