Svet
10 ogledov

Rehn pritiska na Hrvaško

Hrvaški grozi zamrznitev petih ali šestih poglavij, če ne bo sprejela odločitve Žurnal24 main
Evropski komisar za širitev Olli Rehn je v pogovoru s predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem ponovil svoje stališče, da naj Hrvaška poskrbi, da cona ne bo veljala za države članice EU.
"Koristno bi bilo, če bi Hrvaška pojasnila, da cona ne bo veljala za države članice EU," je stališče  Ollija Rehna  posredovala njegova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy .

Hrvaška mora kmalu po oblikovanju nove vlade sprejeti odločitev o razveljavitvi uveljavitve ERC za države članice EU, sicer ji grozi zamrznitev petih ali šestih poglavij, so v začetku meseca napovedali viri blizu Evropski komisiji.

"Nekako je to enakovredno primeru protokola iz Ankare in Turčije," so tedaj pojasnili. EU je konec leta 2006 zaradi nepripravljenosti Ankare na razširitev carinske unije z EU na Ciper zamrznila pogajanja s Turčijo za osem poglavij.

Po besedah Dimitrija Rupla naj bila Rehnova pobuda uresničena oz. uspešna do konca meseca. 
 © BOBO

 
Rupel: V EU pobuda za razveljavitev ERC
Zunanji minister Dimitrij Rupel je dejal, da po njegovih informacijah poteka pobuda evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, s katero naj bi razveljavili zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) v Jadranu, ki jo je Hrvaška s 1. januarjem uveljavila tudi za članice EU. Kot je dodal, naj bi bila pobuda uresničena oz. uspešna do konca meseca.

Rupel je pred odborom DZ za zunanjo politiko (OZP) tudi ponovil stališče Slovenije, da gre pri vprašanju ERC za razmerje med Hrvaško in EU in "da moramo na zaplete z ERC gledati kot na problem izpolnjevanja obljub kandidatke za članstvo v EU". "Hrvaška je podpisala sporazum v navzočnosti Evropske komisije tudi s Slovenijo in Italijo, ampak tista ki je odgovorna, da se stvar reši, je Evropska komisija," je poudaril.

Na vprašanje poslanca SDS in predsednika OZP Jožefa Jerovška , ali bo morebitna današnja nezaupnica italijanski vladi eden od vzrokov, da bo Hrvaška dobila dodaten čas za nujne nadaljnje korake glede ERC, pa je Rupel dejal, da bo "Italija v vsakem primeru imela vlado" in ob tem izrazil dvom, da bi katerakoli italijanska vlada spremenila sedanja stališča glede ribolova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.