Šport
18 ogledov

Nicole Hosp zlata lisička 2008

Nicole Hosp se je ta konec tedna nadejala novih točk. Žurnal24 main
Zmagovalka pohorskega slaloma je Avstrijka Nicole Hosp, ki je s svojo 11. zmago v karieri postala tudi 44. zlata lisička. Slovenke so tokrat ostale brez finala.
 

Maribor, slalom (Ž)

1. N. Hosp (AVT) 1:40,55
2. V. Zuzulova (SVK) +0,46
3. M. Schild (AVT) +0,51

Zmagovalka pohorskega slaloma je Avstrijka Nicole Hosp , ki je s to zmago, četrto v karieri, postala tudi 44. zlata lisička . Na drugi progi je bolje nastopila njena rojakinja Marlies Schild , ki je bila po prvi vožnji šesta, v drugi pa se je povzpela na najnižjo stopničko. Drugo mesto po prvi vožnji je ubranila Slovakinja Veronika Zuzulova . "Zaradi slabega vremena tekma ni mogla biti najboljša, vendar sem poskušala napraviti največ, kar je bilo mogoče," je po enajsti zmagi v karieri dejala Hospova.

 
 

Zadovoljni bomo, ko bomo v boju za najvišja mesta.

Klemen Bergant

 
Velik skok je s 26. mesta po prvi vožnji uspel Nemki Susanne Riesch , sicer sestri Marie Riesch. Susanne je bila dolgo časa vodilna, prehitela jo je šele rojakinja Kathrin Hölzl, ki je imela iz prve vožnje pred njo 86 stotink prednosti, Susanne pa je bila z drugim časom druge vožnje na koncu 13. Navdušila je tudi Švicarka Sandra Gini , ki je v prvi vožnji startala kot 29. in prišla na deveto mesto, po drugem nastopu pa napredovala na 6. mesto. Slabše se je odrezala Švedinja Anja Pärson , ki je na Pohorju dosegla že sedem posamičnih zmag in tri v skupnem seštevku Zlate lisice. Po prvi vožnji je za Hospovo zaostala za 2,24 sekunde in bila 22., s četrtim časom druge vožnje pa je napredovala na 15. mesto.

Nicole Hosp, nosilka srebrne olimpijske kolajne iz Torina, je po tekmi dejala: "Zelo sem vesela. Bilo je zelo težko, zelo toplo vreme je naredilo sneg težek za tekmovanje. Organizatorji so se potrudili in kar najbolje pripravili progo." Pred nadaljevanjem svetovnega pokala nosilka rdeče majice vodilne v razvrstitvi v slalomu ni pod pritiskom obranitve velikega in malega kristalnega globusa: "Še vedno je do konca ostalo kar precej tekem. Ne čutim pritiska po osvojitvi malega ali velikega kristalnega globusa."


Veronika Zuzulova še čaka na svojo prvo zmago. © AFP

 

 

Zmage

Nicole Hosp je svojo prvo zmago v karieri dosegla na začetku sezone 2002/2003. V veleslalomu Söldna si je zmago razdelila s Tino Maze in Norvežanko Andrine Flemmen. Skupno je v svetovnem pokalu na najvišji stopnički stala enajstkrat, štirikrat v slalomu. Na tekmovanju za zlato lisico je zmagala že lani na prestavljenem veleslalomu v Kranjski Gori. Vsestranski smučarki manjka le še zmaga v smuku. Je nosilka srebra v veleslalomu z OI v Torinu in petih kolajn s svetovnih prvenstev, tudi zlate veleslalomske iz Aareja na Švedskem.

Na slalomu je nastopilo tudi šest Slovenk, ki pa so v težkih deževnih razmerah ostale brez finala. Še najbolj se je finalnemu nastopu približala Maruša Ferk , ki je za Hospovo zaostala za skoraj 3 sekunde in osvojila 34. mesto, dobro pa je nastopila tudi Katja Jazbec . V svojem tretjem nastopu v svetovnem pokalu ji je v zgornjem delu proge kazalo odlično, a je v drugem delu nabrala preveč zaostanka in se uvrstila na 36. mesto s 3,19 sekunde zaostanka za vodilno. Slabše je nastopila Vanja Brodnik , ki je bila s skoraj petimi sekundami zaostanka 49. Debitantka Nina-Katarina Mihovilovič , Ana Drev in Ilka Štuhec so odstopile. Da je preboj z višjimi startnimi številkami vseeno mogoč, je pokazala Nemka Carolin Fernsebner , ki se je s startno številko 48. uvrstila na 29. mesto.

Vodstvo slovenske reprezentance v prihodnost zre z velikim optimizmom. Rasto Anžoh , direktor alpskih disciplin, računa na vnovičen vzpon Tine Maze : "Tina začenja od začetka, kljub dobremu pristopu pa jo čaka trdo delo, če se želi vrniti na stopničke."  Svoj komentar pa je dodal še vodja slovenske ekipe Klemen Bergant: "Zadovoljni bomo, ko bomo v boju za najboljša mesta. Punce so tega sposobne, vendar jih čaka še veliko dela." Z izvedbo tekmovanja je bil zadovoljen tudi direktor Smučarske zveze Slovenije. "Čestitke organizatorjem, ki so kljub težavam spravili 'pod streho' tekmovanje, ki je za nas pomembno tudi zaradi denarnih sredstev," je po tekmi povedal Jaro Kalan . Še v petek je bilo tekmovališče na Pohorju utrjeno in prekrito z ledeno prevleko, ki so jo omehčali dež v noči na soboto in visoke temperature, ki so na dan veleslalomske tekme dosegle skoraj deset stopinj Celzija. Progo so zato dodatno utrjevali z vodo in kemikalijami v noči na nedeljo, ko so bile temperature nižje, vendar je jutro zmotil dež. Uro pred tekmo je tekmovalna žirija po pregledu proge potrdila predviden termin tekme.

 

Zadnja domača lisička

Zadnja slovenska zlata lisička je bila leta 1997 Urška Hrovat.

"Proga je bila glede na vremenske razmere dobro pripravljena, smo pa imele tekmovalke z višjimi startnimi številkami težje pogoje, ker je bila proga že načeta. Take razmere sem pričakovala, vendar se z njimi nisem obremenjevala. Vedela sem, da bom lahko uspešna le s popolnim napadom. Žal sem zapeljala v luknjo, prepozno zavila in vsega je bilo konec. Vendar le za to tekmo, saj že na naslednjih pričakujem dobre izide," pa v prihodnost že gleda Drevova, ki ima največ slalomskih točk v tej zimi med Slovenkami.

Svetovni pokal se bo nadaljeval med 18. in 20. januarjem v italijanski Cortini d'Ampezzo , kjer bodo na programu dva superveleslaloma in smuk.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.