Magazin > Film & Glasba & TV
71 ogledov

Umrl Ike Turner

Ike Turner je bil za mnoge glasbeni genij. Žurnal24 main
V San Diegu je umrl eden od pionirjev rock 'n' rolla Ike Turner. Dočakal je 76 let.

Na svojem domu v San Diegu je v sredo v starosti 76 let umrl eden od začetnikov rock 'n' rolla Ike Turner, znan tudi po svojem neuspešnem in nasilnem zakonu s pevko Tino Turner. Vzrok smrti za zdaj še ni znan, je povedal njegov menedžer Scott Hanover.

Po letih tišine in skrivanja se je Turner pokušal vrniti v glasbeni svet. To mu je tudi uspevalo, saj je po 35 letih februarja letos za svoj blues album prejel grammyja.
Začetek njegove kariere pa sega v leto 1951, ko je nekdanji DJ s pesmijo Rocket 88 tako rekoč izumil rock 'n' roll. Višek svoje slave je dosegel v 60. in 70. letih, ko je svoje moči združil s Tino Turner. Z energičnimi nastopi in odličnimi skladbami, kot sta Proud Mary in River Deep Moutain High, je v hipu osvojil množice po vsem svetu.

Nasilen glasbeni genij

Ike je februarja prejel grammyja. © Reuters

 
Kljub uspehom pa Turner nikoli ni bil zadovoljen, kar je na svoji koži občutila tudi Tina, ki ga je zaradi nasilnega vedenja zapustila. Pevka, ki je še vedno zelo priljubljena, trdi, da jo je Turner 16 let pretepal in zlorabljal, zaradi česar si je leta 1968 poskušala vzeti življenje. Med drugim ji je zlomil več reber, ji v obraz zlil vročo kavo, na njej ugašal cigarete in ji zlomil nos. "S pestjo sem jo udaril le enkrat. Klofut pa je bila deležna le takrat, ko je bila žalostna," je nekoč izjavil Turner, ki s svojo nekdanjo soprogo ni govoril že več kot 30 let.

Da je bil glasbenik zelo hitre jeze, lahko potrdi tudi kitarist Rolling Stonesov, Keith Richards , ki je videl, kako je Turner s pištolo udaril nekega kolega. "Ike se je obnašal kot zvodnik," je Richards dogodek leta 1993 opisal za revijo Vanity Fair.

Rojen za glasbo
Izear Luster Turner se je rodil leta 1931, in sicer v Clarksdalu, v zvezni državi Mississippi, kjer že od nekdaj vlada blues. Z glasbo se je ukvarjal že od malih nog, ko se je učil igrati na klavir in kitaro. Pozneje se je preživljal kot DJ na neki radijski postaji. Svojo prvo skupino, Kings of Rhythm, je ustanovil leta 1951 in s pesmijo Rocket 88 požel veliko uspehov.

Kot odličen pianist in kitarist je Turner lahko nastopal z glasbenimi velikani, kot so B. B. King, Howlin' Wolf, Muddy Waters in Willie Dixon. Ko se je skupini leta 1956 pridružilo dekle Annie Mae Bullock , pa je prišlo do prelomnice. Sramežljivo Annie je preimenoval v Tino, se z njo poročil in za pesem Proud Mary prejel prvega grammyja. "Ikova samozavest, njegov agresivni pristop k ritmu in njegovo razumevanje rocka so iz njega ustvarili zelo vplivnega kitarista," ga je opisal odgovorni urednik revije Guitar Player Magazin Michael Molenda .

S koncem zakona pa je leta 1976 prišel tudi konec njegove kariere. Bil je zasvojen z alkoholom in kokainom, kar ga je finančno uničilo. Zaradi drog so ga večkrat tudi aretirali. Ko so ga leta 1991 sprejeli v halo slavnih rock and rolla, se ceremonije ni mogel udeležiti, ker je sedel v ječi.

Uničevala pa ga je tudi zavist, saj je njegova nekdanja žena leta 1980 spet osvojila vrh glasbenih lestvic, sam pa je tonil v pozabo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.