Slovenija
13 ogledov

Predsednik o predsedovanju Slovenije EU

Danilo Türk Žurnal24 main
Slovenija in ZDA bodo sodelovale na številnih področjih, še posebno pri reševanju statusa Kosova, je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal predsednik Danilo Türk.

V pogovoru je Danilo Türk govoril predvsem o izzivih in nalogah, ki v prihodnjem obdobju čakajo EU in Slovenijo kot predsedujočo. Pri tem je poleg Kosova izpostavil še nujno izročitev haaških ubežnikov in priseljevanje ter rasizem. Predsedovanje EU je za Slovenijo velik izziv, saj bo vodenje povezave prevzela kot prva od članic Unije, ki so vanjo vstopile leta 2004 ali pozneje. Prednost slovenske majhnosti je po predsednikovem mnenju to, da se lahko odloča z več prožnosti kot države z daljšo zgodovino in večjimi interesi.

Po njegovih besedah bi morala EU pritisniti na Srbijo glede izročitve nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, generala Ratka Mladića. Med izzivi, s katerimi se bo morala med slovenskim predsedovanjem spopasti EU, je tudi vse večje število priseljencev in s tem povezano naraščanje rasizma v nekaterih državah. Türk je Evropo obtožil narcisizma na področju človekovih pravic: "Živimo v obdobju, na katerega še vedno vplivajo ideološki boji iz preteklosti, ko se je zdelo, da do kršitev človekovih pravic prihaja le na Vzhodu in da imamo na Zahodu raj človekovih pravic. Zahod mora postati bolj samokritičen."

Türk je bil več let desna roka Kofija Anana. © AFP

 
Türk se je v New Yorku, kot so povedali v njegovem uradu, poleg tega srečal z generalnim sekretarjem ZN Banom Ki Munom , s katerim sta govorila o mednarodnih vprašanjih, s katerimi se soočajo ZN, še posebno o razmerah na Kosovu, Bližnjem vzhodu, v Mjanmaru in Sudanu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.