Magazin
26 ogledov

Fenomen Sokolovićeve monodrame

Zijah Sokolović je na tiskovni konferenci izrazil veselje, da lahko 1500. predst Žurnal24 main
"Glumac ... je glumac ... je glumac" (Igralec ... je igralec ... je igralec) bo v soboto, 23. februarja, oder ljubljanske Drame zaznamovala s 1500. predstavo.

Bosanski igralec Zijah A. Sokolović je svojo edinstveno monokomedijo odigral že v vseh mogočih krajih. Njegovo pripoved o igri in igralstvu si je bilo mogoče ogledati na raznih festivalih, v toaletnih prostorih, umobolnici, zaporu, zaigral pa jo je tudi po šestkrat na dan. Predstava je nastala med enoletnim služenjem vojaškega roka, ko je avtor številnih nagrajenih del med nočnimi stražami razmišljal o tem, kaj on sam je in kaj sploh hoče.

30 let monodrame
Predstava je od prve uprizoritve leta 1978 še vedo živa, v njej so nastopili tudi številni drugi igralci in zasloveli, igrali so jo v tujih jezikih in na tujih odrih, igra pa je največkrat povsem očarala tudi kritike. Sokolović vanjo vključuje tudi gledalce in jih med drugim tudi zmerja, gledalko prepriča, naj na odru odigra grm, toda vse z namenom, da pokaže, kaj pomenita igra in igralski poklic.

Zijah si je ob jubilejni priložnosti omislil tudi priložnostne kovance, delil pa je tudi slovite lesene ploščice, na katerih je na eni strani naslov predstave, na drugi pa stavek: "Daska koja život znači".  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.