Slovenija
13 ogledov

Iranska nafta nič več v dolarjih

Po ocenah naj bi bilo na venezuelskem območju za 513 milijard sodčkov nafte.  (F Žurnal24 main
Iran, četrti največji izvoznik surove nafte na svetu, je popolnoma ustavil opravljanje svojih naftnih poslov v ameriških dolarjih.

To je sporočil iranski minister za nafto Golam Hosein Nozari ter dolarje označil kot ˝ nezanesljivo˝ valuto. ˝Trenutno je prodajanje nafte v dolarjih popolnoma ustavljeno, v skladu s politiko prodajanja surove nafte v nedolarskih valutah,˝ je dejal Nozari. ˝Dolar je nezanesljiva valuta, glede na svojo devalvacijo in izgube izvoznikov nafte,˝ je dodal. Minister pa ni pojasnil, v kateri valuti bo Iran odslej prejemal plačila za svojo nafto.

Iran vedno manj odvisen od dolarja
Iran je v minulih letih sicer občutno zmanjšal svojo odvisnost od dolarja, predvsem zaradi ameriških pritiskov na iranski finančni sistem zaradi jedrskega spora s Teheranom in pa zaradi padanja vrednosti dolarja. Oktobra letos je bilo po navedbah iranskih uradnikov v dolarjih opravljenih le okoli 15 odstotkov plačil za iransko nafto, ta številka pa naj bi postopoma padla na nič. Najbolj uporabljana valuto naj bi bil evro, pomemben je tudi jen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.