Svet
6 ogledov

Internet na OI mora biti dostopen vsem

Inšpektorji IOC so od kitajskih gostiteljev zahtevali prost dostop do interneta Žurnal24 main
Internet mora biti po navedbah mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) med olimpijskimi igrami v Pekingu dostopen vsem. Kontroverznost iger in želja po bojkotu pa se povečujeta.

Sporočilo med tridnevnim srečanjem med MOK in gostitelji je bilo jasno. Inšpektorji MOK so od kitajskih gostiteljev zahtevali prost dostop do interneta na olimpijskih igrah (OI) v Pekingu, ki se začnejo čez štiri mesece. Peking sicer rutinirano blokira dostop do nekaterih tujih spletnih novičarskih portalov in blogov, predvsem odkar je pred dvema tednoma izbruhnilo nasilje v Tibetu.

 
 

V zadnjih tednih je bilo kar nekaj kritik glede blokiranja dostopa do interneta, do katerega je prišlo po dogodkih v Tibetu.

Kevan Gosper

 
Kevan Gosper, podpredsednik usklajevalne komisije MOK, je dejal, da se bo omejevanje dostopa do interneta odrazilo kot zelo slabo za gostujoči narod. "Naša skrb je predvsem zagotoviti, da bodo mediji svoje delo opravljali podobno kot na prejšnjih OI," je dejal Gosper. Dodal je še, da ima Kitajska obveznosti po gostujočem sporazumu, po katerem mora zagotoviti dostop do interneta 30 tisoč akreditiranim novinarjem. "V zadnjih tednih je bilo kar nekaj kritik glede blokiranja dostopa do interneta, do katerega je prišlo po dogodkih v Tibetu," je še dodal Gosper.

Kontroverznost prihajajočih OI
Nemiri v Tibetu in neprimerni nasilni odzivi Kitajske samo stopnjujejo željo po bojkotu ali vsaj delnem bojkotu iger. Poleg tega se pojavljajo tudi skrbi glede onesnaženosti zraka v Pekingu in pozivi Kitajski, naj po končanju konflikta v Darfurju poveča pritisk na Sudan. MOK sicer ni obsodil kitajskega posredovanja v Tibetu, saj naj bi predstavljali športno telo, ne politično.

Liu Qi, predsednik organizacijskega komiteja, je sicer dejal, da so priprave v zadnjem stadiju, vendar bodo prav zadnje priprave ključnega pomena, še posebej kar se tiče zagotavljanja varnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.