Svet
5 ogledov

Thaci zmagovalec volitev

Kosovo volitve Albanec Reuters Žurnal24 main
Zmagovalec tokratnih parlamentarnih volitev na Kosovu je nekdanji vodja kosovskih upornik Hashim Thaci, ki bo po napovedih decembra najvrjetneje razglasil neodvisnost te srbske pokrajine.
 

Volitve uspele

Opazovalna misija Sveta Evrope je ocenila, da so bile volitve na Kosovu v skladu z mednarodnimi standardi, hkrati pa izrazila zaskrbljenost zaradi nizke volilne udeležbe. "Volitve so bile na splošno izvedene v skladu z načeli Sveta Evrope in tudi v skladu z mednarodnimi in evropskimi standardi za demokratične volitve, če upoštevamo zapoznel razpis volitev.“

Njegova stranka, Demokratska stranka Kosova (PDK), je namreč po prvih neuradnih rezultatih prejela 35 odstotkov glasov. Na drugem mestu pa je stranka Demokratska zveza Kosova (LDK), ki pa je prejela 22 odstotkov podpore volivcev. Kljub temu, da se Thaciju obeta premierski položaj, pa njegova stranka najvrjetneje ne bo imela zadostne podpore za samostojno oblikovanje vlade. ˝Z zmago naše stranke se začenja novo stoletje,˝ je takoj po zmagi svojim privržencem dejal Thaci. ˝Pokazali smo, da je Kosovo pripravljen na to, da se osamosvoji in postane nedovisen od Srbije,˝ je še dejal Thaci, ki se že vrsto let zavzema za neodvisnost Kosova. PDK je sicer naslednica Osvobodilne vojske Kosova, ki se za nedovisnost Kosova bori že vse od leta 1998.

Stranka Hashima Thacija je prejela 35 odstotkov glasov. © AFP

 
Neodvisnost Kosova le še vprašanje čas
Že v času predvolilne kampanje so vse glavne albanske stranke izpostavljale neodvisnost Kosova kot glavni cilj. Zato je po zmagi PDK tako le še vprašanje časa, kdaj se bo Kosovo osamosvojilo od Srbije. Kot je znano je Thaci že v času predvoline kampanje napovedoval, da bo po 10. decembru, ko se končajo pogovori o prihodnosti pokrajine, Kosovo razglasilo neodvisnost. Tokratne volitve so sicer minile v znamenju bojkota srbskih volivcev na Kosovu. Beograd, ki meni, da tokratne volitve pomenijo vmešavanje v pogajanja, je sporočil, da bodo lokalne volitve v pretežno srbskih občinah na severu Kosovu v začetku leta 2008, sočasno z lokalnimi volitvami v Srbiji. Zato je večina 110.000 kosovskih Srbov sledila pozivu Beograda in volitve bojkotirala. Sicer pa so bile volitve tudi v znamenju zelo nizke udeležbe kosovskih volivcev. Ta naj bi kazala nezadovoljstvo kosovskih Albancev, ki naj bi bili jezni na svoje voditelje, ker pokrajini niso zagotovili neodvisnosti.

Kosovo se sooča s številnimi problemi
Poleg vprašanja neodvisnosti so predvolilno kampanjo zaznamovale tudi obljube o izboljšanju gospodarskih razmer, saj pokrajino pesti visoka - kar 60-odstotna - nezaposlenost, pomanjkanje tujih vlaganj in vseprisotna korupcija, prebivalce pa jezijo tudi pogosti izpadi električnega omrežja. Za domačine in tujino je skrb vzbujajoč tudi organiziran kriminal v pokrajini, ki velja za eno od glavnih točk za distribucijo mamil v Evropi.

Kdo je Thaci?
Danes 39-letni Thaci je bil goreč zagovornik neodvisnosti Kosova že kot študent zgodovine v Prištini in emigrant v Švici v zgodnjih 90. letih, kjer se je pridružil albanski politični mreži.

 
 

"Zahvaljujem se vsem, ki so pripomogli k naši zmagi in zmagi Kosova. Svetu smo poslali sporočilo, da smo demokratična država, ki se je pripravljena pridružiti evropski družini. Moja vlada bo naslov za reševanje vseh problemov te družbe. Z mojim poslanstvom začenjam danes."

Hashim Thaci

 
Po srbskih virih je leta 1993 opravil vojaško urjenje v Albaniji in bil eden ustanovnih članov in poveljnikov uporniške Osvobodilne vojske Kosova (OVK), z vojnim vzdevkom "Kača". Drugi viri pravijo, da je bil odgovoren za zagotavljanje financiranja, novačenje in oborožitev OVK.

Srbija ga je obsodila na desetletno zaporno kazen in za njim razpisala mednarodno tiralico v povezavi z ubojem treh policistov na Kosovu leta 1993. Priprt je bil enkrat, leta 2003 na Madžarskem na podlagi srbske tiralice, vendar so ga po posredovanju predstavnikov Združenih narodov na Kosovu hitro izpustili. Takrat je že bil opozicijski vodja.

Thaci je bil za političnega vodjo OVK imenovan leta 1999 in se je med drugim udeležil tudi neuspešnih pogajanj med Prištino in Beogradom v francoskem kraju Rambouillet.

Po propadlih pogajanjih je zveza Nato 24. marca začela zračne napade na ZR Jugoslavijo, ki so se končali 10. junija. Upravo nad Kosovom sta prevzela civilna misija ZN (Unmik) in vojaška misija zveze Nato (KFOR).

Med vojno na Kosovu so kosovski Albanci Thacija razglasili za kosovskega premiera v izgnanstvu. Po koncu Natove operacije se je Thaci utrdil kot pravi politični vodja, na čelu svoje stranke PDK. Ta velja za naslednico političnih struktur OVK.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.