Svet
4 ogledov

Sarkozy na osvajalskem pohodu v ZDA

Prijateljstvo med Francijo in ZDA je ponovno vzcvetelo. Žurnal24 main
Francoski predsednik Sarkozy, ki se je mudil na prvem uradnem obisku v ZDA, in ameriški predsednik Bush sta z zdravljico simbolično potrdila otoplitev odnosov med državama.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v torek obiskal Belo hišo, kjer ga je na državniški večerji v francoščini pozdravil ameriški predsednik George Bush. Francoz je v zdravici dejal, da prinaša kratko in jasno sporočilo: "Spet hočem osvojiti ameriško srce in to trajno." Sarkozy je priznal spor med državama zaradi Iraka v času svojega predhodnika Jacquesa Chiraca in čeprav tudi sam ne bi sodeloval v vojni proti Iraku, ni nikoli prav razumel, zakaj bi morala biti Francija glede tega v sporu z ZDA, je dejal.

Bush, ki je gosta navdušeno trepljal po hrbtu, je v dokaz ameriško-francoskega prijateljstva omenil skupno delu pri širjenju demokracije in svobode po svetu, sodelovanje vojakov v Afganistanu, sodelovanje držav pri zagotavljanju podpore demokraciji v Libanonu ter pri skupnem obsojanju kršitev človekovih pravic v Darfurju, Mjanmaru in drugje po svetu.

Sarkozy je v torek ameriškim veteranom druge svetovne vojne podelil odlikovanje legija časti, nato pa s poslovneži govoril o politiki in gospodarstvu. Menil je, da ZDA ne potrebujejo šibkega dolarja, ker imajo kakovostno delovno silo in izjemna podjetja. Danes bo nastopil pred kongresom, nakar bosta z Bushem skupaj odšla v Mount Vernon na pogovore.

Sarkozy se je Bushevi administraciji prikupil poleti, ko je kot nesprejemljivo označil možnost, da Iran pride do jedrskega orožja. To je ponovil tudi v torek, vendar dodal, da s sankcijami ni nič narobe. Washingtonu je všeč tudi, da Sarkozy govori o možnosti polne vključitve Francije v poveljniško strukturo zveze Nato. Kot dokaz, da so v pogledih obeh vlad še razlike, pa bo Sarkozy predvidoma pozval Busha, naj stori več za boj proti podnebnim spremembam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.