Slovenija
7 ogledov

Okrogli komet navdušuje

Po eksploziji je komet viden kot okrogla lisa svetlobe. Žurnal24 main
Komet, ki se je razletel in je viden kot okrogla meglica, navdušuje astronomske navdušence. Viden je tudi s prostim očesom.

Komet, ki zadnja dva tedna nepričakovano osvetljuje nebo in je viden s prostim očesom, privablja tako amaterske kot profesionalne navdušence. Paul Lewis, vodja astronomskih raziskav na univerzi v ameriški zvezni državi Tennessee, navdušuje študente nad kometom, ki so ga poimenovali 17P/Holmes.

Komet se je razletel, njegov rep, ki ga sestavlja oblak plinov in prahu ter ga razsvetljuje sonce, pa je postal večji od planeta Jupitra. Komet je viden v sozvezdju Perseus kot meglena lisa svetlobe. "Gre za resnično nebeško presenečenje. Neverjetno osupljivo," pravi Lewis.

Do 23. oktobra letos je bil komet viden le s teleskopi, tisto noč pa je nenadno izbruhnil in se razširil. Podoben izbruh se je zgodil daljnega leta 1892, komet pa je odkril Edwin Holmes. "Gre za enkratno priložnost v življenju," je navdušen Lewis, ki je spomnil tudi na komet Shoemaker-Levy 9, ki je pred trinajstimi leti trčil v Jupiter.

Znanstveniki predvidevajo, da se je komet razletel zaradi lukenj v jedru, kar kaže na podobnost zgradbi satovja. Do eksplozije je prišlo, ker se je led blizu sonca spremenil v plin. "Ko so kometi blizu sonca, so zelo nepredvidljivi," pojasnjuje Lewis. Pričakujemo lahko oblak in rep, v tem primeru pa je šlo za eksplozijo, ki se vidi kot žuborenje plinov in prahu, ki se oddaljujejo od jedra.

Strokovnjaki ne vedo, koliko časa bo komet viden, predvidevajo pa, da bo nebo razsvetljeval še tedne ali celo mesece.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.