Svet
12 ogledov

Odstopila latvijska vlada

Kalvitis je svoj odstop ponudil predsedniku Latvije Valdisu Zatlersu, ki ga je t Žurnal24 main
V Latviji je danes odstopil desnosredinski premier Aigars Kalvitis, potem ko se je znašel pod plazom kritik opozicije zaradi domnevno avtoritarnega načina vladanja in brezbrižne gospodarske politike.

Prav tako ga je opozicija kritizirala zaradi sporne odstavitve vodje protikorupcijske komisije Aleksejsa Loskutovsa. Kalvitis je že pred enim mesecem napovedal, da bo 5. decembra odstopil, nato pa je danes svoj odstop tudi uradno ponudil predsedniku države Valdisu Zatlersu.

"Naznanjam svoj odstop s položaja premierja in s tem tudi odstop celotnega kabineta," je po sestanku z Zatlersom sporočil Kalvitis. Predsednik države bo zdaj predvidoma začel pogovore s kandidati za novega premierja, 41-letni Kalvitis pa bo v naslednjih tednih do oblikovanja nove vlade opravljal funkcijo začasnega premierja.

Po navedbah tujih agencij se kot kandidata za Kalvitisovega naslednika omenjata desnoliberalni Valdis Dombrovskis in notranji minister Ivars Godmanis, ki je bil med letoma 1991 in 1993 prvi premier Latvije, znotraj Kalvitisove Ljudske stranke pa naj bi imel največ možnosti finančni minister Oskars Spurdzins.

Kalvitis je latvijsko desnosredinsko koalicijsko vlado vodil od decembra 2004. Vlado so sestavljale štiri stranke s Kalvitisovo Ljudsko stranko na čelu, v 100-članskem parlamentu pa so imele skupno 56 poslancev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.