Slovenija
41 ogledov

Vlado čisla manjšina, SD ostaja prvi

Kot pravijo v Laškem, premier Janez Janša pivovarno krivi, da mu ni uspelo posta Žurnal24 main
Anketa Vox Populi in anketa časnika Večer kažeta, da vlado Janeza Janše podpira manjšina ljudi. Socialni demokrati bi, če bi bile volitve minulo nedeljo, prejeli največ glasov.

Anketa Vox Populi, ki jo je na vzorcu 700 oseb za časnik Dnevnik in televizijo Pop TV pripravila agencija Ninamedia, kaže, da je vladi pozitivno oceno dela dalo 36,9 odstotka ljudi, medtem ko 58,2 odstotka vprašanih meni, da vlada dela slabo. Opozicijski SD Boruta Pahorja je tudi ta mesec trdno na prvem mestu. Sledi ji največja vladna stranka SDS z 18,5 odstotkov glasov, ki jo podpira 3,2 odstotka ljudi več kot oktobra. Na tretjem mestu je LDS (7,2 odstotka), sledi Zares (6,8 odstotka), SNS (6,3 odstotka), NSi 86,3 odstotka), SLS (4,4 odstotka) in DeSUS (2,5 odstotka).

Večerova anketa kaže nekoliko drugače
Nasprotno pa anketa, ki jo je za časnik Večer izvedla agencija RM Plus na vzorcu 700 anketiranih, kaže, da razlike med prvima dvema strankama skorajda ni. SD bi tako volilo 18,3 odstotka glasov, SDS pa 18 odstotkov. Na tretje mesto bi se po tej anketi uvrstila SNS, ki bi jo volilo 5,6 odstotka vprašanih. Sledita LDS in Zares s po 3,9 odstotka glasov. 3,3 odstotka vprašanih bi volilo SLS, 2,1 odstotka NSi, 1,1 odstotka pa DeSUS. 26,3 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volilo, 9,9 odstotka ne bi volilo nobene stranke, 5,1 odstotka vprašanih pa ne bi odšlo na volitve. Premierja Janšo po Večerovi anketi podpira 39 odstotkov ljudi, ne podpira pa ga 45 odstotkov. 16 odstotkov je odgovorilo z "ne vem".

Borut Pahor in njegova stranka sta slabo leto pred volitvami na vrhu po priljubljenosti med anketiranci. © BOBO

 
Prihodnji slovenski predsednik Danilo Türk na anketi Vox Populi zaseda prvo mesto na lestvici najbolj priljubljenih politikov, na drugem mestu pa je njegov protikandidat Mitja Gaspari . Borut Pahor je na tretjem mestu, sledijo mu ljubljanski župan Zoran Janković , aktualni predsednik Janez Drnovšek , evropski komisar Janez Potočnik , na sedmem mestu  pa je prvi predstavnik vlade, minister za javno upravo Gregor Virant . Premier Janez Janša je zasedel 17. mesto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.