Slovenija
14 ogledov

Vse za dobrobit državljanov

lovro_sturm_despot_2101_t Žurnal24 main
Šturm je na odboru Evropskega parlamenta za pravne zadeve predstavil prednostne naloge svojega področja pri predsedovanju Slovenije EU.

Pri tem je minister za pravosodje poudaril, da so "rdeča nit prednostnih nalog predsedovanja na področju pravosodja akti, ki so neposredno koristni za državljane EU". "Cilj naših prizadevanj bo en sam: dejansko ustvariti boljše življenje za evropske državljane. Pravne rešitve omogočajo boljše življenje le, če v praksi tudi resnično zaživijo," je poudaril Šturm.

Glede ratifikacije lizbonske pogodbe je Šturm zatrdil, da bo Slovenija pogodbo ratificirala čim prej, saj želi k temu spodbuditi tudi druge članice EU. © Saša Despot

 
Ker je med prednostnimi nalogami omenil e-pravosodje – gre za vzpostavljanje elektronskega vodenja dokumentacije s strani pravosodnih organov, elektronske komunikacije med sodelujočimi v sodnih postopkih, prisotnosti pravosodnega sistema in pravnih virov na spletu in elektronske evidence –, je poslance zanimalo, kdaj bodo te storitve dostopne tudi državljanom. Minister je zagotovil, da je neposreden dostop do storitev na internetu dolgoročen cilj, dosega katerega je med drugim odvisna od vzpostavitve mreže vstopnih točk in pripravljenosti posamezne države.

Sodniki slabo poznajo pravo

Glede uredbe o preživninah, ki je prav tako na seznamu prednostnih nalog slovenskega predsedovanja EU, je člane odbora zanimalo, ali obstaja možnost, da bi parlament pri sprejemanju uredbe sodeloval v postopku soodločanja. Šturm je pojasnil, da bo na pristojnem Svetu EU o tem tekla beseda, vendar je rezultat razprave nepredvidljiv. Odločitve, sprejete v postopku soodločanja, so po Šturmovih besedah sicer pogosto hitrejše in kakovostnejše, strinjal pa se je tudi, da bi bilo dobro, da bi imel Evropski parlament pri sprejemanju tega akta, ki se neposredno dotika življenja državljanov, odločilnejšo vlogo.

Iz poslanskih vrst je bilo slišati tudi kritike, da evropski sodniki slabo poznajo pravo EU. Šturm se je s to oceno strinjal in dodal, da je treba izobraževanje evropskih sodnikov spodbuditi tako znotraj članic EU kot na ravni povezave, pri čemer se lahko izkoristi obstoječe načine izobraževanja, razmišlja pa se lahko tudi o novih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.