Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Brodolomce rešili iz Antarktičnega oceana

Brodolom se je končal srečno. Žurnal24 main
Pred argentinsko obalo Antarktike je danes turistična križarka MV Explorer, ki pluje pod liberijsko zastavo, trčila v ledeno goro in začela toniti. Vseh 100 potnikov in članov posadke so rešili.

Križarka naj bi v v ledeno goro trčila v bližini južnih Šetlandskih otokov. Potnikom in posadki je uspelo zapustiti ladjo z rešilnimi čolni, nato pa jih je pred usodnejšo pustolovščino dokončno rešila norveška križarka. Kapitan norveške ladje Arnvid Hansen je sporočil, da so brodolomci v dobrem fizičnem in psihičnem stanju. ''Očitno so trčili v ledeno goro,'' je povedal Pedro Tuhay, pripadnik argentinske obalne straže, ki poskuša rešiti plovilo. ''Ladja se je nagnila za najmanj 23 stopinj, a je njeno stanje za zdaj stabilno,'' je dodal.

Andy Cattrell, predstavnik britanske obalne straže, ki je prav tako prihitela na pomoč, je povedal, da je vreme za ta letni čas "kar dobro", čeprav mrzlo. Ob otokih, ki ležijo južno od Argentinske obale in si jih lastijo Velika Britanija, Argentina in Čile, naj bi bilo po navedbah britanske obalne straže veliko ledu.

Ladja, ki je 11. novembra izplula iz Ushuaia na jugu Argentine in je bila na plovbi do Drakove ožine, je ob Otoku kralja Jurija trčila v ledeno goro in začela zajemati vodo. Na krovu so bili predvsem Američani, Britanci, Kanadčani, Avstralci, Nizozemci, Japonci, Argentinci in drugi. Križarka je bila zgrajena leta 1969, na krovu pa je bilo 85 potnikov in 15 članov posadke. Križarjenje naj bi se končalo z varnim pristankom 26. novembra.

Potovanja v vodah Antarktike z omenjeno križarko navadno trajajo dva tedna in stanejo okoli 8000 dolarjev za kabino. Križarka je sicer manjša kot večina podobnih plovil, zato je sposobna vpluti tudi v ožje zalive neprijazne celine. Otok kralja Jurija leži 700 milj južno od rta Horn, skrajne točke Južne Amerike, in je največji v južnih Šetlandskih otokih. Križarjenja v vodah Antarktike postajajo v zadnjih letih vse bolj popularna. Letos pričakujejo, da se bo med vrhuncem sezone, ki traja od oktobra do aprila, na eksotično potovanje odpravilo vsaj 50 prestižnih križark.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.