Svet
6 ogledov

Razvoj Galilea na račun kmetov

EU bo 2,4 milijarde evrov, kolikor še potrebuje za Galileo, vzela iz neizkorišče Žurnal24 main
Države Evropske unije so v petek pozno zvečer le uspele doseči dogovor o sredstvih za financiranje satelitsko navigacijskega projekta Galileo. Bajvečji del denarja bodo pobrali iz malhe za kmetijstvo.

Rešitev je del širšega dogovora glede proračuna EU za leto 2008. Poleg Galilea so najtežja pogajanja na svetu za ekonomske in finančne zadeve potekala še glede Evropskega inštituta za tehnologijo (EIT). Za financiranje Galilea je morala EU zagotoviti 2,4 milijarde evrov, za EIT pa 309 milijonov evrov. Za skupno potrebnih 2,7 milijarde evrov so se države dogovorile, da bodo 1,6 milijarde evrov vzele iz neizkoriščenih sredstev za kmetijstvo v letu 2007, 400 milijonov evrov iz 7. okvirnega programa za raziskave, preostalo pa iz prioritete konkurenčnost za rast in zaposlovanje.

Plačila iz proračuna EU za leto 2008 bodo skupaj znašala 120,3 milijarde evrov, kar znaša skoraj 0,96 odstotka bruto nacionalnega dohodka celotne unije. Komisija je sicer v svojem začetnem majskem predlogu proračuna za leto 2008 predlagala plačila v višini 0,97 odstotka BND.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.