Slovenija > Črna kronika
3 ogledov

Pretihotapili več sto ljudi

Za prebeg so nesrečneži plačevali od 3000 do 5500 evrov. Žurnal24 main
Slovenski kriminalisti so s pomočjo hrvaških in albanskih policistov razkrili kriminalno združbo, ki je ilegalno v Slovenijo pripeljala več kot 460 ljudi.

Policisti ocenjujejo, da je zaslužila okoli pol milijona evrov, je dejal pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (GPU) Robert Črepinko.

Dejal je še, da so kriminalisti v Sloveniji, na Hrvaškem in v Albaniji v tem tednu izvedli skupno akcijo, pri čemer so sočasno odvzeli prostost 57 osumljencem. Vodja sektorja za organizirano kriminaliteto GPU Slavko Koroš pa je povedal, da je bila kriminalna združba zelo dobro organizirana in da so nekateri ljudje znotraj nje zelo dobro poznali tako imenovano zeleno mejo oziroma ilegalne prehode, prek katerih so tihotapili ljudi. Pojasnil je, da je bila izvorna država ilegalnih prevozov Albanija, pot pa je tekla prek Bosne in Hercegovine ali Srbije na Hrvaško in v Slovenijo.

Prevažali so jih v prtljažnikih

Ilegalci so običajno ilegalno mejo prestopali peš, na slovenski strani pa so jih pričakali slovenski vozniki, je pojasnil Koroš. Nato so prebežnike v Sloveniji bodisi začasno nastanili, včasih tudi nasilno, bodisi prepeljali naprej na Zahod. Prevoz je bil nehuman. Ilegalce so večinoma prevažali v prtljažnikih. Cena za prevoz žrtve je bila odvisna od dolžine poti. Za celo pot iz Albanije so morali odšteti tudi do 3000 evrov, za celo družino pa tudi do 5500 evrov, je še povedal Koroš.

Policisti so v Sloveniji podali kar 98 kaznivih dejanj zoper 107 osumljencev različnih narodnosti. 25 ljudem so odvzeli prostost,  18 od teh je v priporu, opravili pa so 41 hišnih preiskav. V akciji je sodelovalo več kot 220 kriminalistov.

Osumljenci večinoma albanske narodnosti
Poti združbe na Hrvaškem pa je predstavil načelnik hrvaške kriminalistične policije iz Varaždina Darko Jurčec. Poudaril je, da je bila združba na Hrvaškem organizirana predvsem na dveh lokacijah, in sicer v Varaždinu in na Reki. Združba 19 ljudi, tako imenovani Turist, ki je imela središče v Varaždinu, je v Slovenijo po ocenah hrvaških policistov prepeljala najmanj 160 ilegalnih prebežnikov, pri čemer je zaslužila najmanj 80.000 evrov, je dejal Jurčec. V Zagrebu je trenutno trinajst ljudi v priporu, pet pa jih še iščejo.

Policisti so še pojasnili, da so osumljeni ljudje večinoma albanske narodnosti, da je 25 glavnih osumljencev, drugi pa so pomagali občasno, na primer kot prevozniki. Ti so za vožnjo, ki je stala od 500 do 600 evrov, prejeli 200 evrov. Slovenski policisti so še povedali, da so v Albaniji prijeli devet osumljencev združbe, ki so v priporu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.