Šport > Nogomet
15 ogledov

Italijani slavili in žegnali

Utrinek s tekme Škotska : Italija Žurnal24 main
V soboto je cela Evropa dihala za nogomet. Odigrane so bile namreč pomembne tekme za uvrstitev na prihodnje evropsko prvenstvo v Avstriji in Švici. Italijani z zmago nad Škoti "požegnali" Francoze.
 

Skupina A

Finska : Azerbajdžan 2:1
Poljska
: Belgija 2:0
Portugalska
: Armenija 1:0
Srbija : Kazahstan - tekma prestavljena

V skupini A je Finska z zmago nad Azerbajdžanom (2:1) ohranila možnosti za osvojitev drugega mesta, ki še zagotavlja neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo v Avstriji in Švici . Za zmagovalce sta zadela Forssell in Kuqi , azerbajdžansko čast pa je rešil Gurbanov . Kot kaže bo o drugem mestu odločal neposredni obračun med Finci in Portugalci , ki so na domači zelenici le stežka premagali Armenijo (1:0). Poljaki imajo po zmagi nad Belgijci (2:0), v polno je obakrat zadel Smolarek , najboljše izhodišče za osvojitev prvega mesta.

 

Skupina B

Škotska : Italija 1:2
Litva : Ukrajina 2:0

Azzuri šokirali Škote, Francija na EP
Italijani so dokazali, da naslov svetovnega prvaka ni naključje. Na nabito polnem Hampden parku so si priigrali zmago nad Škoti (2:1) in se uvrstili na veliki turnir, gostiteljem pa vrata raja zaloputnili tik pred nosom. Italijanska narodna heroja sta postala Toni in Panucci . Škoti, edini gol na tekmi je dosegel Ferguson , so s porazom Francozom omogočili nastop na turnirju stare celine. Na tekmi skupine B, ki ni odločala o ničemer je Litva doma premagala Ukrajino. Nogometni virtuoz Andrej Ševčenko bo moral tako za uvrstitev na veliko tekmovanje počakati štiri leta.


Toni je gol proslavil v svojem značilnem slogu. © AFP

 
 

Skupina C

M oldavija : Madžarska 3:0
Norveška : Turčija 1:2
Grčija : Malta 5:0 

Grki suvereno, boj Turčije in Norveške
Branilci naslova evropskega prvaka Grki so se znesli nad Maltežani (5:0). Medtem ko bodo kvalifikacije suvereno končali na prvem mestu skupine C, pa drugo še ni oddano. Zanj je Turčija v neposrednem boju premagala Norveško (2:1). Bolje so sicer začeli Norvežani, ki so povedli povedli prek Hagna , a sta turški zaostanek v vodstvo spremenila Emre in Nihat . Edina islamska država s točko naskoka zaseda drugo mesto v skupini. O tem, ali bo tam tudi končala, pa bo odločala zadnja tekma v sredo, ko bodo "vikingi“ gostovalji pri Malti , Turki pa pričakujejo BiH . Na zadnji tekmi skupine je Moldavija ugnala Madžarsko (3:0).

 

Skupina D

Wales : Irska 2:2
Nemčija : Ciper 4:0
Češka : Slovaška 3:1

Nemčija in Češka za prestiž
Izbrani vrsti Češke in Nemčije sta si v skupini D z naskokom priigrali vstopnici za Avstrijo in Švico. Prva je s 3:1 premagala sosedo Slovaško , druga pa s 4:0 Wales . S 26 točkami zasedata vodilni mesti skupine D, katera pa bo kvalifikacije končala na prvem mestu, pa bo jasno v zadnjem kolu. Nemčija bo gostila Wales, ki je tokrat doma remiziral z Irsko (2:2), Češka pa odhaja na Ciper .


Katanec se je proti Hrvatom odločil za pravo taktiko. © AFP

 
 

Skupina E

Andora : Estonija 0:2
Izrael : Rusija 2:1
Makedonija : Hrvaška 2:0

Hrvati že na prvenstvu
V skupini E so bile na sporedu tri tekme. Večerna med nekdaj bratskima državama Makedonijo in Hrvaško se je v Skopju končala po željah domačih nogometašev, ki so Hrvate premagali z 2:0. Tekmo so varovanci Srečka Katanca odločili v pičlih osmih minutah. Najprej je v 71. minuti zadel Maznov , v 79. pa je bil natančen še Naumoski . Na tekmi med Izraelom in Rusijo , slednji odločajo o usodi Anglije , bi se Rusi z zmago zelo približali uvrstitvi na evropsko prvenstvo. V Tel Avivu jim načrt ni uspel, saj so izgubili z 2:1. Angleži so tako še vedno najresnejši kandidati, da se poleg Hrvaške uvrstijo na EP, v naslednjem kolu, ko bodo igrali proti Hrvaški jim tako zadostuje le točka. V Andori so bili z 2:0 uspešnješi gostje iz Estonije .

 

Skupina F

Latvija : Liechtenstein 4:1
S. Irska : Danska 2:1
Španija : Švedska 3:0

Latvija prepričljiva pred domačimi gledalci
V medsebojnem srečanju Španije in Švedske so bili s 3:0 boljši Španci, ki so si z zmago zagotovili nastop na EP. Švedi potrebujejo le točko. V Rigi so pred domačimi navijači nogometaši Latvije zanesljivo in z visokih 4:1 ugnali Liechtenstein . Mrežo domače ekipe je v 13. minuti z avtogolom načel Zirnis , le minuto kasneje so Latvijci zadeli še enkrat. Uspešen je bil Karlsons . V 30. minuti do povedli z zadetkom Verpakovskisa , nato pa do konca srečanja zadeli še dvakrat. V Belfastu so Severni Irci najprej zaostajali z 1:0. V 51. minuti je namreč domačega vratarja ugnal Bendtner . Zadetek je domačine prebudil in z zadetkoma v 62. in 80. minuti so razveselili domače ljubitelje okroglega usnja.

Kovermans je Nizozemce popeljal na evropsko prvenstvo. © AFP

 

Nizozemci le stežka prek Luksemburga
V skupini G, kjer igra tudi slovenska reprezentanca so si nastop v Avstriji in Švici že zagotovili Romuni , ki so tokrat z 1:0 klonili na gostovanju v Sofiji. Tekmo je v šesti minuti odločil Dimitrov . V Tirani je Albanija izgubila proti Belorusiji z 2:4, ob polčasu je bil izid izenačen. Nizozemci so v Rotterdamu pričakovali zanesljivo zmago proti na papirju slabšemu Luksemburgu , vendar so se na koncu "tulipani" veselili minimalne zmage z 1:0. Ob koncu prvega polčasa je bil natančen Kovermans . Z zmago nad tekmeci iz Luksemburga so se Nizozemci pridružili Romunom na poti na EP.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.