Magazin
2152 ogledov

Prepoznajte znake nosečnosti

Imate glavobole? Morda ste (celo) noseči ... Žurnal24 main
Vam je izostala menstruacije, zbuja vas jutranja slabost in ste si kar na enkrat zaželeli vrečko čipsa? Prepoznajte znake, ki kažejo, da se v vašem telesu razvija novo življenje.

Bodite pozorni na znake, ki se lahko pojavijo že zelo zgodaj in vam razkrivajo vašo morebitno nosečnost. Prej kot odkrijete, da ste noseči, prej boste telesu nudili tisto, kar potrebuje za zdrav razvoj otroka.

Občutljive dojke: Dojke pri večini žensk postanejo napete in občutljive. Pri nekaterih ženskah dojke sprva postanejo težke in se nato nenadoma povečajo, z njimi pa tudi kolobar okoli bradavičke.

Utrujenost: Ste kljub kvalitetnemu spancu utrujeni in v službi komaj ostanete budi? V vašem telesu se lahko dogajajo spremembe. Utrujenost se kaže predvsem v zgodnji nosečnosti, saj telo potrebuje dodatne kalorije za razvoj otroka.

Slabost: Znak, da ste morda noseči ni le jutranja slabost, saj vas ta lahko preplavi tekom celega dneva, tudi ponoči. Zato slabosti nikar ne podcenjujte.

Krči: Morda boste čutili krče, podobne pred menstrualnim, ki so znak, da se je jajčece oplodilo. Maternica se malo raztegne in pripravi na prihajajočih devet mesecev.

Krvni madeži: Veliko žensk krvne madeže povezuje z menstruacijo ali z obdobjem pred njo. Pojavijo pa se lahko tudi ob izgubi menstruacije in v zgodnji nosečnosti.

Glavobol in nihanje razpoloženja: Zvišan krvni pritisk se lahko kaže s pogostimi zmernimi glavoboli, ki se pojavljajo predvsem v prvih tednih nosečnost. Ti in ostale hormonske spremembe, so krivci za pogosto nihanje razpoloženja.

Napihnjenost in zaprtje: Se počutite napihnjene in ste zaprti? V kolikor napihnjenost ne mine v kratkem času, vaša menstruacija pa izostane, naredite test za odkrivanje nosečnost.

Pogosto uriniranje: Morate na stranišče bolj pogosto kot običajno? Pogosto uriniranje je simptom, ki se bo vrnil tudi v zadnjem trimesečju nosečnosti.

Povišana telesna temperatura: Povišana telesna temperatura se pojavi pred vsako menstruacijo in tudi v času nosečnost. Če vam povišana temperatura ne pade na normalno v dveh tednih, morda pomeni, da pričakujete dojenčka.

Hrepenenje po hrani: Če ste si nenadoma zaželeli pomaranč, rdečega mesa (tudi če ste vegeterijanka ) ali vrečko slanega čipsa, se nikar ne čudite. Ubogajte telo in zaužijte to, kar vam paše. Žensko telo, že v zelo zgodnji nosečnosti potrebuje večje količine vitamina C, železa in soli.

So vam spodaj našteti znaki znani? Morda ste noseči. Poleg testa za zgodnje odkrivanje nosečnosti, s katerim v eni minuti dobite jasen odgovor na vprašanje, ali ste noseči, opravite tudi krvni test.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.