Slovenija
23 ogledov

Sprejem ponudbe za 110 evrov je zanimivo dejanje

Petrolovi nadzorniki imajo novega prvega nadzornika. Žurnal24 main
Sprejem Petrolove ponudbe za Istrabenz s strani Kada in Soda je po mnenju Tomažina politično dejanje, saj sta jo sprejela še pred iztekom časa za morebitno objavo konkurenčne ponudbe. Engrotuš razmišlja o nadaljnjih korakih.

Bo uspelo? © BOBO

 

Po besedah samostojnega strokovnjaka za področje financ Mateja Tomažina  ostaja odprto vprašanje, zakaj Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba nista prodali Istrabenza, ko je bila cena za delnico nad 130 evri. V obdobju pred objavo prevzemne ponudbe je bilo z delnicami precej prometa, tako da bi lahko prodala takrat. "To je vsekakor plus za Petrol, saj dobiva skoraj tretjino Istrabenza. Mogoče bo to sprejetje spodbudilo še kakšnega delničarja, menim pa, da končni odstotek ne bo izstopajoč," je še povedal Tomažin in dodal, da za zdaj ne kaže, da se bo pojavil še kakšen ponudnik za delež Kada in Soda v Istrabenzu.

Engrotuš bo razmislil o nadaljnih korakih
Celjski Engrotuš bo možnost, da odda konkurenčno ponudbo za nakup skupaj 28,23-odstotnega deleža Kada in Soda, skrbno preučil in se na osnovi opravljene analize odločil za nadaljnje korake, je povedal generalni direktor Skupine Tuš Aleksander Svetelšek . Engrotuš se je že potegoval za državni delež v Istrabenzu, in sicer je za delnico koprske družbe ponujal 80 evrov. Ponudba Celjanov se je iztekla konec septembra, Kad in Sod pa je nista sprejela.

Sprejela Petrolovo ponudbo
Sod je na spletnih straneh Ljubljanske borze objavil, da bo Petrolu prodal 16,4-odstotni delež Istrabenza, in sicer po zvišani ceni 110 evrov za delnico. Petrolovo ponudbo za Istrabenz pa je sprejela tudi Kapitalska družba, ki ima v koprski družbi 11,81-odstotni delež.

Upravni odbor Soda in nadzorni svet Kada sta v četrtek sklenila, da je cena v prevzemni ponudbi Petrola za Istrabenzove delnice v višini 100 evrov za delnico prenizka in je ne bosta sprejela. Hkrati so v Sodu odločili, da bi delnice Petrolu prodali po ceni 110 evrov za delnico, Kad pa bi prodal za najmanj 102 evra za delnico. Iz paradržavnih skladov so še sporočili, da so zunanje cenitve pokazale, da vrednost delnice znaša od 82 do 102 evra. Ponudba se izteče 19. novembra ob 13. uri.

Sod bo s prodajo delnic iztržil 93,5 milijona evrov  
Danes spremenjena prevzemna ponudba se nanaša na 5.180.000 delnic Istrabenza, zmanjšano za 3222 delnic, ki jih ima Petrol že v lasti. Pridobil jih je leta 2002. Prevzemnik praga uspešnosti prevzemne ponudbe ni določil, ponudbo v imenu in za račun prevzemnika pa sicer daje borznoposredniška družba Perspektiva. Sicer pa bo Sod s prodajo 16,40-odstotnega deleža Istrabenza Petrolu po ceni 110 evrov za delnico skupno iztržil 93,5 milijona evrov. To je 8,5 milijona evrov več, kot bi dobil ob prodajni ceni 100 evrov za delnico. Če bo objavljena nova višja prevzemna ponudba, pa bo Sod prejel ponudbo tistega ponudnika, ki bo ponudil najvišjo prodajno ceno, so danes sporočili iz družbe.

Minister Vizjak 110 € na delnico ocenjuje

kot razumno ponudbo. © BOBO

 
Petrol bo za delnice odštel 160,8 milijona evrov
Kapitalska družba (Kad) bo s prodajo 11,81-odstotnega deleža Istrabenza Petrolu po ceni 110 evrov za delnico iztržila 67,3 milijona evrov, so danes sporočili iz družbe. V Kadu so v sporočilu za javnost še zapisali, da je prevzem eden od najbolj transparentnih načinov za prodajo lastniškega deleža, saj odraža realno ceno na trgu. Tako kot Sod bo tudi Kad v primeru objave višje prevzemne ponudbe sprejel tisto ponudbo, ki bo najvišja. Petrol bo moral tako za skupaj 28,23-odstotni delež, ki ga imata Kad in Sod v Istrabenzu, odšteti 160,8 milijona evrov.

Poleti so se za delež Kada in Soda že potegovali Engrotuš, Kranjska investicijska družba in srbska družba Delta M, pa tudi Infond Holding, ki je od ponudbe pozneje odstopil. Delta je za delnico Istrabenza ponudila 85 evrov, celjski Engrotuš 80 evrov, Kranjska investicijska družba pa 95 evrov.

Po pisanju časnika Finance je Jože Anderlič iz Kranjske investicijske družbe v četrtek povedal, da bo o tem dokončno razmislil do roka za oddajo konkurenčne ponudbe, to je 5. novembra. V Engrotušu so dejali, da svoje ponudbe za državni delež v Istrabenzu ne bodo oddali, "saj se je država očitno že odločila, komu bo prodala svoj delež" . Komentarja iz srbske Delte, za katero se govori, da je v zvezi z Istrabenzom že dvignila roke, pa časnik ni dobil.

Vizjak: 110 € je razumna cena
Prodaja Istrabenzovih delnic s strani Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) je del programa vladnega umika države iz gospodarstva, cena 110 evrov, ki jih Petrol ponuja v svoji izboljšani prevzemni ponudbi, pa je razumna, je povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak . Ob tem je dodal, da je bila cena Istrabenzovih delnic pred enim letom dvakrat nižja, zaradi slabe likvidnosti in nekaterih drugih razlogov pa se je ta v zadnjem času na borzi precej zvišala.

Mali delničarji naj bi počakali
Po ocenah borznega analitika iz Abanke Vipa Marka Joviča se bo zgodba o Istrabenzu zdaj verjetno bolj ali manj končala in prenesla na Petrol. Drugi mali delničarji bodo po njegovem mnenju še čakali na kakšno novo, ugodnejšo ponudbo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.