Svet
5 ogledov

Tusk bi bil rad premier

Novi najverjetnejši poljski premier Tusk napoveduje izboljšanje odnosov z Rusijo Žurnal24 main
Donald Tusk, vodja zmagovalne desnoliberalne Državljanske platforme (PO) na parlamentarnih volitvah na Poljskem, se pripravlja na premierski položaj.

Ta teden bo tako začel koalicijske pogovore s Poljsko kmečko stranko (PSL). Kot je dejal, zdaj čaka, da mu predsednik Lech Kaczynski zaupa mandat za sestavo vlade. Tusk sicer napoveduje izboljšanje odnosov z Rusijo in EU, kot premier pa naj bi najprej obiskal Washington, Bruselj in Moskvo.

Odnosi z Rusijo prioriteta nove vlade

Z nastopom novega premierja Tuska bi se lahko iz Iraka kmalu umaknili tudi poljski vojaki. © AFP

 
˝Sprememba v poljsko-ruskih odnosih je najpomembnejša zunanjepolitična naloga prihodnje poljske vlade – najpomembnejša v smislu, da je izjemno težavna,˝ je novinarjem v svojem rodnem mestu Gdansk povedal Tusk. Tudi v odnosu z EU je treba po dveh letih vladavine premierja Jaroslawa Kaczynskega po Tuskovih besedah ˝odpraviti blokado nekaterih vprašanj˝ . Voditelji proevropske liberalne PO so sicer napovedali, da se nameravajo ˝vrniti k pogovorom˝ o temeljni listini človekovih pravic, ki jo je vlada Kaczynskega zavračala zaradi kulturnih in verskih razlogov. Tuskovi pogovori v Bruslju bi tako zadevali tudi porabo evropskih strukturnih sredstev in novo, reformno pogodbo EU. Poljska je blokirala tudi sklenitev novega sporazuma med EU in Rusijo zaradi prepovedi uvoza poljskega mesa v Rusijo.

Vnovična preučitev odnosov z ZDA
ZDA je medtem bodoči premier označil za ˝najtesnejšo zaveznico˝ , obenem pa poudaril, da so potrebni ˝odkriti˝ pogovori z Washingtonom tako o nadaljnji navzočnosti 900 poljskih vojakov v Iraku kot tudi o namestitvi delov ameriškega protiraketnega ščita na poljskem ozemlju. PO je sicer pred volitvami obljubljala, da bo pripeljala poljske vojake domov iz Iraka.

Poraženi Kaczynski z novo vlado ne bo sodeloval

Jaroslaw Kaczynski ne namerava vstopiti v novo vlado Donalda Tuska. © AFP

 
Tusk je izrazil pričakovanje, da ga bo njegova stranka še danes imenovala za kandidata za premierja, kar je le formalnost, potem pa bo na potezi predsednik Kaczynski, da mu podeli mandat za oblikovanje vlade. Ob tem je izrazil upanje, da bo predsednik pokazal ˝dobro voljo˝ in sprejel njegovo nominacijo ter pozneje tudi ministre, ki jih bo predlagal. Premier in vodja doslej vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) pa je danes napovedal, da v koaliciji s PO nikakor ne bo sodeloval in da se umika v opozicijo. Volilni izid je dokaz, ˝da se v demokraciji dogajajo napake˝ , je dejal Kaczynski. Politiki PiS so premierjevega brata predsednika medtem pozvali, naj prevzame vpliv nad razdelitvijo ministrskih sedežev, saj bi morala biti še posebno zunanji in obrambni minister izbrana z njegovo privolitvijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.