Šport > Nogomet
10 ogledov

Problem je v odnosih

Valencii grozi izpad iz letošnje evropske sezone. Žurnal24 main
Kriza. Valencia tone vse globje. Španci so si po porazu z Rosenborgom bržkone zaprli vrata v drugi del nogometne Lige prvakov. "Problem je v odnosih," pravi nekdanji netopir Zlatko Zahovič.
 

Debi trenerjev

Poleg Ronalda Koemana, ki je debitiral na klopi Valencie, je prvič na klopi Rosenborga sedel tudi Trond Henriksen.

Zlatko Zahovič , sedaj športni direktor Maribora, torkovega obračuna na Mestalli (0:2) sicer ni gledal, je pa videl oba gola in bil po srečanju precej zaskrbljen. "Ta poraz mi je marsikaj povedal. Problem je v odnosih in tu bo težko kaj popraviti," je za žurnal24.si povedal Zahovič. Kot bivši igralec Valencie (2000/01) sicer upa, da se bo eden od največjih španskih klubov pobral, a kriza je očitna. "V to sem prepričan. Na tako odločilni tekmi bi morala Valencia zmagati. Kadar je ekipa v krizi, tega ni in takrat lahko zmaga tudi mali Rosenborg."

 
 

Kadar je klub v krizi, ga ni trenerja, ki bi to lahko popravil.

Zlatko Zahovič

 
Valencio, ki je v španskem prvenstvu trenutno na četrtem mestu, je z dvema zadetkoma pokopal Steffen Iversen . To je njihov tretji poraz v tem tekmovanju, s čimer so zadnji v skupini B. "To je specifičen klub, kot so recimo Marseille, Napoli, če hočete tudi Maribor. V taki sredini je ogromno pozicije in opozicije," razmišlja nekdanji kapetan naše reprezentance. Jasno, tudi na vzhodu Španije je nogomet šport številka ena. "Nogomet je tudi v vseh sferah družbenega življenja. Ko ni rezultatov, pride do trenj in tedaj je težko voditi klub. Ta emblem ogromno pomeni, zato vsak negativen rezultat sprejemajo z veliko dramo."


Ronald Koeman je v Valencio prišel iz PSV. S Španci je podpisal pogodbo do leta 2010. © Getty Images

 
Era novega trenerja Ronalda Koemana , ki je pred kratkim zamenjal Quiqueja Sancheza Floresa , se je začela na najhujši možen način. "Kadar je klub v krizi, ga ni trenerja, ki bi to lahko popravil," je prepričan Zahovič, ki nizozemskega strokovnjaka dobro pozna. Ko je ta vodil Benfico , je imel namreč naš najboljši strelec dostop do garderobe, čeprav ni bil več član tega portugalskega velikana. "On je bil fantastičen igralec in je fantastičen trener. Toda tu je še premalo časa. Čas bo pokazal, kaj zmore." Valencia, ki je pred sezono doživela številne spremembe, lani pa je imela precej težav s poškodbami, preživlja težke trenutke. "V ekipi je veliko starejših igralcev, ki jim poteče pogodba. Albelda in Baraja, ki sta v zatonu kariere, se ne bosta kar tako pustila odgnati. Vsak se brani na svoj način in to povzroča trenja v moštvu. To se vleče že nekaj časa. Ko je pred leti prišel Carboni, je imel težave s Canizaresom in je moral oditi. Igralec, kakršen je Canizares, ki je po Mendieti prevzel vodilno vlogo, je v vsakem klubu prava mala institucija. Brez njih se ne more voditi športne politike kluba, praktično nič. To so prevelike karizme v mestu in v družbi," razmišlja nekdanji igralec Valencie, s katero je leta 2000 zaigral v finalu Lige prvakov in po enajstmetrovkah izgubil proti Bayernu . "Menjava generacij je zelo boleča za vsak klub. In to zna biti velik problem." In dodaja: "V takih trenutkih je treba imeti veliko potrpljenja."

Rosenborg je pripravil največjo senzacijo torkovih tekem v LP. Zdaj se mu nasmiha uvrstitev v drugi del. © Getty Images

 
 

Redka, a zlata vredna

  Rosenborg je po sezoni 1996/97 spet na pragu senzacionalne uvrstitve v drugi del LP. Na Mestalli so Norvežani zmagali šele drugič na zadnjih 21 gostovanjih v tem tekmovanju.

Trikratnim prvakom pokala UEFA grozi konec evropske sezone. Za napredovanje med najboljših 16 morajo Španci dobiti naslednji dve tekmi, na domačem igrišču proti Schalkeju in v gosteh proti Chelseaju . "Mislim, da imajo možnosti za drugi del. Toda niso več odvisni od samih sebe," bolj upa 36-letni Zahovič, ki je še vedno v stikih z nekaterimi igralci Valencie. "Še vedno se slišim s Canizaresom, ne pa več toliko z Barajo," nam je izdal. Mi pa smo se spomnili nekaj njegovih aferic iz igralske kariere. Leta 1999 je postal član Olympiakosa , kjer se je sprl z upravo in predčasno zapustil klub. V navzkrižje s trenerjem, tokrat s Hectorjem Cupérjem , je Zahovič prišel tudi v Valencii, ker mu je po njegovem mnenju dal premalo priložnosti. Zato je leta 2001 zapustil Valencio in se vrnil na Portugalsko, k lizbonski Benfici. Z njo je januarja 2005 prekinil pogodbo in se poslovil od igranja nogometa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.