Svet
6 ogledov

Butova je postavila ultimat

Protestniki v Islamabadu so proti predsedniku. Žurnal24 main
Nekdanja pakistanska premierka Benazir Buto je predsednika Perveza Mušarafa pozvala, naj konča izredno stanje.

Voditeljica pakistanske opozicije Benazir Buto je predsedniku Pervezu Mušarafu postavila ultimat, naj konča izredne razmere, prebivalce pa pozvala, naj stopijo naprej, saj so napadeni. Ob tem je ponovila načrte opozicije, da bo v petek kljub prepovedi organizirala množične proteste. Oblast pa je že napovedala, da policija protestov v mestu Ravalpindi ne bo dopustila. Butova je dejala, da bodo v tem primeru protesti v mestu Lahore.

Tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun se je pridružil pozivom Butove, da mora Mušaraf odstopiti z mesta vojaškega poveljnika in izvesti za januar napovedane volitve.

Mušaraf je sicer v soboto razglasil izredno stanje zaradi vstaje islamistov in nestrinjanja z delom sodstva. Vrhovno sodišče naj bi namreč v kratkem razglasilo odločitev glede zakonitosti Mušarafovega kandidiranja na posrednih predsedniških volitvah. Mušaraf je na volitvah sicer močno zmagal, a je sodišče zaradi pritožbe opozicije razglasitev izidov preložilo.

Visoki predstavnik pakistanskih oblasti je napovedal, da bo Mušaraf izredno stanje preklical v dveh do treh tednih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.