Slovenija
20 ogledov

Türk zavrnil očitke, Bučar poziva k volilni udeležbi

danilo turk intervju zurnal24 Žurnal24 main
Predsedniški kandidat Danilo Türk je kot neresnične in napačne zavrnil navedbe ministrstva za zunanje zadeve in nekaterih medijev, da je leta 1991 v Ženevi predstavljal Jugoslavijo.

Trditev, da je leta 1991 v Ženevi v Komisiji ZN za človekove pravice oziroma tudi v podkomisiji za manjšine predstavljal Jugoslavijo, ne drži in je tudi ne potrjuje faksimile, ki so ga objavili nekateri mediji, opozarja Türk. V dokumentu piše zgolj to, da je bila moja "država državljanstva" (Country of Nationality) Jugoslavija, je zapisal v izjavi za javnost, ki so jo posredovali iz njegovega volilnega štaba. "Poleti leta 1991 je bila Jugoslavija še država in Slovenci smo bili še njeni državljani. Nobenega govora pa v citiranem dokumentu ni o tem, da bi bil jaz 'predstavnik Jugoslavije', kot zmotno navajajo nekateri mediji," opozarja Türk.  Sicer pa je očitke Türku komentiral tudi predsednik prvega demokratično izvoljenega slovenskega parlamenta France Bučar. Dejal je, da se mu zdi razpravljanje, kdo je bil osamosvojitelj, odveč, saj so bili to vsi državljani. Povedal je, da je bil v tistem času predsednik parlamenta in da so, dokler Slovenija še ni bila uradno priznana, vsem funkcionarjem v Beogradu naročili, naj ostanejo na svojih mestih. Tako so namreč lahko za Slovenijo lobirali.

Kot je znano, je ministrstvo za notranje zadeve v ponedeljek pritrdilo trditvam predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta, da je  Danilo Türk v času osamosvajanja Slovenije leta 1991 predstavljal Jugoslavijo v komisiji za človekove pravice oziroma v podkomisiji za manjšine in da ga tedaj "ni bilo zraven", medtem ko so nekateri "nosili svoje glave v torbah".

Bučar poziva k udeležbi na volitvah

France Bučar poziva Slovence, da se udeležijo predsedniških volitev. © BOBO

 
Bučar je sicer z izjavo, ki so jo podpisali še sociologinja Spomenka Hribar , pesnik Tone Pavček in sociolog ter raziskovalec Niko Toš , državljanke in državljane pozval k udeležbi v drugem krogu predsedniških volitev, ki bo v nedeljo. Hkrati je izrazil skrb nad padajočo volilno udeležbo. Opozoril je, da se vlada ukvarja s pridobivanjem 40.000 volivcev iz tujine, medtem ko je doma 600.000 volilnih upravičencev, ki se volitev ne udeležuje. Poudaril pa je, da ta poziv ni vmešavanje v aktualno predsedniško kampanjo kateregakoli kandidata.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.