Svet
4 ogledov

Ameriški diplomati nočejo na vojno območje

Žurnal24 main
ZDA nimajo težav le s pomanjkanjem števila vojakov za Irak, ampak tudi s pomanjkanjem diplomatov, ki bi bili pripravljeni iti v Bagdad.

ZDA nimajo težav le s pomanjkanjem števila vojakov za Irak, ampak tudi s pomanjkanjem diplomatov, ki bi bili pripravljeni iti v Bagdad. V sredo je več 100 diplomatov na sestanku v State Departmentu namreč uprizorilo pravi upor zaradi novih pravil služenja. ZDA v naslednjem letu potrebujejo 48 novih diplomatov za Irak, doslej pa se jih je prostovoljno prijavilo le 15 od skupno 11.500 diplomatov na plačilni listi.

Potrebujejo izkušene diplomate

Eden od diplomatov je izjavil, da je napotitev v Irak podobna obsodbi na smrt. © Reuters

 
Ameriških diplomatov niso silili v nevarne države vse od vietnamske vojne in doslej ni bilo težav niti z Irakom. Diplomati za delo na nevarnih območjih dobijo krepko povišane bonuse in za delo v Iraku so se doslej prijavljali mladi in neizkušeni, State Department pa potrebuje izkušene diplomate, ki poznajo arabsko kulturo in govorijo jezik. Kadrovska služba je že naredila seznam več kot 200 diplomatov, ki so primerni za napotitev v Irak naslednje leto. Če ne bo dovolj prostovoljcev, bodo izdajali pozive in tisti, ki jih zavrnejo, bodo morali pred disciplinsko komisijo.

Vodja kadrovske službe State Departmenta Harry Thomas je razložil, da bodo morali poslej vsi diplomati vsako tretjo službo v tujini opraviti na nevarnem območju, ker so se časi menda spremenili. Thomas je v sredo poslušal izlive ogorčenja več sto diplomatov na sestanku v State Departmentu. Med njimi je bil tudi diplomat s 36 leti delovne dobe Jack Crotty , ki je dejal, da je napotitev v Irak podobna obsodbi na smrt, in vprašal, kdo bo skrbel za njihove otroke, če bodo v Iraku umrli ali pa se vrnili pohabljeni.
Položaj sicer ni tako zelo hud, saj so doslej od leta 2002 v Iraku umrli le trije ameriški diplomati. Ne glede na to je Crotty dejal, da bi ZDA že zdavnaj zaprle veleposlaništvo v katerikoli drugi državi sveta, če bi mu grozil bombni ali drug napad. Veleposlaništvo v Bagdadu pa je vsak dan izpostavljeno napadom. Drugi diplomati so kritizirali dejstvo, da je veleposlaništvo v Bagdadu preveliko, pa tudi, da se je nemogoče gibati zunaj zavarovane zelene cone brez oboroženega spremstva.

Odzivi na upor diplomatov so bili mešani. Tiskovni predstavnik State Departmenta Sean McCormack je v četrtek dejal, da je državna sekretarka Condoleezza Rice slišala in razumela pomisleke. Kljub temu je diplomatom po svetu razposlala pozive, naj izpolnijo svojo dolžnost in gredo v Irak. Tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino je dejala, da predsednik George Bush razume skrbi diplomatov, vendar pa obenem meni, da so prisegli za služenje domovini.

Demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi iz Kalifornije je dejala, da je upor posledica nepriljubljenosti iraške vojne. Demokrati opozarjajo, da je večina izkušenih diplomatov nasprotovala vojni od samega začetka. Republikanec Duncan Hunter iz Kalifornije pa je uporne diplomate imenoval "mile jere" in predlagal, naj jih nadomestijo z ranjenimi vojaki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.