Magazin
20 ogledov

Spopadite se z nočnimi morami

Morda je razlog za more prikrit konflikt ali družinske težave. Žurnal24 main
Vas je sredi noči prebudilo kričanje in jokanje otroka, kar je prestrašilo tudi vas? Kaj so pravzaprav nočne more in zakaj se pojavijo, si preberite v nadaljevanju.

Otrok zajoka, zakriči, se zbudi in počasi vstane ter poišče starše. Če ga boste objeli, ali se z njim pogovarjali, se bo zbudil, ugotovil, kaj se je zgodilo, in šel počasi nazaj spat. Po slabih sanjah je otrok sposoben povedati, kaj se je dogajalo, ali vsaj razložiti spremljajoče občutke, na primer, da ga je bilo strah, da je bil tam volk, da je bilo temno in podobno.

Kdaj se pojavijo?
Po navadi se pojavijo ob koncu noči, ko telo še spi, v fazi REM (faza hitrega premikanja očesa) pa se pojavi visoka dejavnost možganov.

So more res koristne?
Čeprav otroka precej prestrašijo, so tudi nočne more koristne. Otroku dovolijo sprostiti napetost in konflikte, ki so se nabrali čez dan, oziroma mu dovolijo poigravanje s težavami, s katerimi se spopada v določenem trenutku. Na primer: glede na Ojdipov kompleks je pričakovano, da otrok sanja, da bo očeta ali mamo (odvisno od otrokovega spola) požrla ogromna pošast. To je nekakšno simbolično izražanje otrokove želje, da bi odstranil starša ''tekmeca''.

Sproščanje
Slabe sanje obenem tudi izražajo krivdo, ki izvira iz čustev, negativnih misli (ljubosumje na mlajšega brata, jeza na starše) ali tesnobnih občutkov, da bo zapuščen, kar je eden izmed najpogostejših otrokovih strahov.

More so znak odraščanja
Skozi nočne more lahko otrok pravzaprav šele razume težje življenjske učne ure, kot so hoja, sporazumevanje, prvi šolski dan in podobno. V tovrstnih trenutkih so nočne more nekaj povsem običajnega in nič skrb vzbujajočega.

Poiščite razloge
Pozorno spremljajte, ali se nočne more pojavljajo vsak dan in ali ima otrok zelo moten ritem spanja. Če se znaki ne umirijo po več kot desetih dneh, je smiselno za nasvet vprašati zdravnika. Morda je razlog prikrit konflikt ali pa družinske težave, ki se izražajo v morah.

Morda bo dovolj že, če zdravniku omenite težavo pred otrokom. V nasprotnem primeru bo morda treba poiskati pomoč otroškega psihiatra. Najpomembnejše je, da ne čakate, da se težava reši sama od sebe, saj se stanje lahko poslabša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.