Slovenija
26 ogledov

Golobič: nespretni Rupel dela škodo

Rupel se je vseskozi zavzemal za čimprejšnji podpis sporazuma, ki bi Srbiji odpr Žurnal24 main
Predsednik stranke Zares Gregor Golobič meni, da je vrsta dogodkov pokazala, da zunanji minister Dimitrij Rupel ne obvladuje dogajanja na ministrstvu.

Po Golobičevem mnenju je ministrstvo kaotično, v njem pa je izjemno veliko nezadovoljstva. Sedanja škoda je po njegovem mnenju posledica ministrove nespretnosti. Tako je Golobič spomnil, da je zaščitna ekološko-ribolovna cona (ERC) postala navidezno dvostranska tema med Slovenijo in Hrvaško. Za Golobiča je zaželeno, da bi slovenska politika pri urejanju odnosov s Hrvaško "prestopila v neko drugo fazo zrelosti", za razliko od obdobja, ko se je odprta vprašanja reševalo po strankarski liniji.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev Lipa pa je v zvezi z odstopom Mitje Drobniča z mesta političnega direktorja zunanjega ministrstva na predsednika vlade Janeza Janšo naslovila javni poziv k Ruplovi odstavitvi. Drobničev odstop z mesta političnega direktorja zunanjega ministrstva je zgolj prelaganje odgovornosti na nižjo instanco in zamegljuje težo dejanja in odgovornost ministra Rupla ter odgovornost predsednika vlade, so ocenili v Lipi.

V javnem pozivu Janši so zapisali, da zadnji dogodki v sklopu ministrstva za zunanje zadeve, ki so povezani s tajnim dogovarjanjem s State Departmentom, rušijo ugled, kredibilnost in verodostojnost Slovenije v domači in mednarodni javnosti ter resno načenjajo vprašanje slovenske nacionalne identitete, njene samobitnosti in suverenosti. "Gre za nedopustno in skrajno neodgovorno uradno politiko Slovenije, ki ima lahko dolgoročno nepopravljive posledice za Slovenijo."

Po Golobičevem mnenju je glede poziva Lipe, naj premier razreši zunanjega ministra, poteza na predsedniku vlade. Ta ima zdaj možnost preprečiti, da bi to postala notranjepolitična tema, ki bi dodatno škodovala slovenskim interesom pri urejanju odnosov s Hrvaško, meni Globič. Odstop je Ruplova osebna odločitev, je še ocenil Golobič, ki je tudi dejal, da o morebitni interpelaciji zoper ministra za zdaj ne razmišljajo.

Po objavi dokumenta minuli teden o Drobničevem sestanku z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu je Drobnič ponudil svoj odstop, ki ga je minister Rupel v torek sprejel. Drobnič se je lanskega decembra sestal z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta, na katerem naj bi slednji Drobniču dali vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije v obdobju njenega predsedovanja EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.