Svet
2 ogledov

Bruselj okaral Hrvaško

ribič morje bobo Žurnal24 main
Evropska komisija je Hrvaško opozorila, da mora rešiti vprašanje zaščitne ekološko-ribolovne cone v Jadranu, ki naj bi jo za članice EU uveljavila 1. januarja prihodnje leto.

Odločitev hrvaškega sabora decembra lani, da bo Hrvaška 1. januarja 2008 za države članice EU uveljavila ERC, "je odklon od političnega dogovora, ki so ga tri strani (Italija, Slovenija in Hrvaška) dosegle junija 2004 in je vključen tudi v sklepe Evropskega sveta iz junija 2004", poudarja komisija v današnjem poročilu o napredku Hrvaške na poti v EU in poziva Zagreb, naj reši to vprašanje v duhu dobrososedskih odnosov.

Bruselj je poleg opozorila glede ERC Hrvaško posvaril tudi glede drugih odprtih dvostranskih vprašanj, saj je na tem področju malo napredka, predvsem glede vprašanja meje. Poleg tega so v poročilu omenjena še vprašanja hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke, Nuklearne elektrarne Krško in ribiškega dela sporazuma o obmejnem prometu in sodelovanju.

"Na odnose Hrvaške s Slovenijo, ki so sicer na splošno dobro razviti, še vedno občasno vplivajo težave, povezane z odprtimi dvostranskimi vprašanji," ugotavlja komisija. Obe strani sta sicer začeli razpravljati o omenjenih vprašanjih, ki so bila nekaj časa v slepi ulici. Rezultat teh poskusov je "neformalni dogovor predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške o posredovanju tretje strani v odprtem vprašanju meje". To je napredek, ki ga je treba nadgraditi, poziva Bruselj.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.