Šport > Košarka
7 ogledov

Pripravljeni? Začenja se končnica!

Joe Johnson (Atlanta Hawks) proti Kevinu Garnettu (Boston Celtics) Žurnal24 main
V soboto gre zares! Odigrane bodo prve tekme prvega kola končnice lige NBA: Cleveland proti Washingtonu, Phoenix proti San Antoniu, Dallas proti New Orleansu in Utah proti Houstonu.
 
 

Ne smemo se zadovoljiti s tem, kar smo letos že dosegli. Rekordi so nepomembni. Zdaj je 0:0.

Paul Pierce

 
Boston Celticsi (66 zmag) proti Atlanti Hawksom (37 zmag)
Celticsi
so junaki rednega dela sezone, a 66 zmag bo ničnih, če jim ne uspe v končnici, ko se vse začenja iz ničle. Hawksi so avtsajderji končnice, a presenečenja se dogajajo. Še pomnite lanski izpad Mavericksov proti Warriorsom? Boston, najtrofejnejši klub v zgodovini, lovi prvo lovoriko po 22 letih, Atlanta v končnici igra prvič po letu 1999. Hawksi so mlado moštvo (povprečna starost članov ekipe je 24,8 leta) a z izkušenim organizatorjem igre Mikom Bibbyjem , Celticsi pa imajo tako izkušene igralce ( Kevin Garnett , Ray Allen , Sam Cassel , Paul Pierce ) kot obetavne mladeniče ( Rajon Rondo ). Vsa tri letošnja medsebojna srečanja so dobili Celticsi. "Ostati moramo močni, v igri narediti še korak naprej in si zadati visok cilj. Ne smemo se zadovoljiti s tem, kar smo letos že dosegli. Rekordi so nepomembni. Zdaj je 0:0," pred prvo tekmo prvega kola končnice trdi Paul Pierce.

 

NBA, 1. kolo, sobota

Cleveland : Washington
Phoenix : San Antonio
Dallas : New Orleans
Utah : Houston

Detroit Pistonsi (59 zmag) proti Philadelphii 76ersom (40 zmag)
To je drugi in zadnji od osmih parov prvega kola končnice, kjer je favorit en sam, to so Pistonsi. Chauncey Billups, Richard Hamilton, Taysheun Prince in Rasheed Wallace so jedro ekipe, skupaj igrajo že vrsto let in so že osvojili šampionske prstane. Poleg Bostona, LA Lakersov, San Antonia, Dallasa in Phoenixa veljajo za favorite za naslov prvaka, a imajo v primerjavi z omenjeno peterico krajšo klop oziroma se zanašajo na manjše število igralcev. 76ersi so največje presenečenje sezone, pred začetkom smo več možnosti za preboj v končnico pripisovali tako New Jersey Netsom in Chicago Bullsom kot tudi Indiana Pacersom. V primerjavi z drugimi 15 moštvi nimajo res izrazite zvezde, morda je še najbližje temu Andre Igoudala. Pred prvo tekmo jim upanje na presenečenje dajeta zadnji dve tekmi proti Detroitu, obe so dobili.

Lahko najboljši strelec rednega dela LeBron James Cavalierse znova popelje do finala? © AFP

 


 

NBA, 1. kolo, nedelja

Toronto : Orlando
Denver : LA Lakers
Detroit : Philadelphia
Atlanta : Boston

Cleveland Cavaliersi (45 zmag) proti Washington Wizzardsom (43 zmag)
Cavaliersi
so lani zaigrali v finalu, letos pa sezone niso začeli najbolje. Steber ekipe je najboljši strelec rednega dela LeBron James , ki je tik pred iztekom prestopnega roka dobil vrsto novih soigralcev, med njimi Bena Wallacea in Delonteja Westa , a tudi odtlej ne blestijo. Od Wizzardsov ob odsotnosti prvega zvezdnika, poškodovanega Gilberta Arenasa , tako solidne sezone ni bilo pričakovati, a sta morda celo najboljši sezoni v karieri prikazala Antawn Jamison in Caron Butler . V tem paru ni izrazitega favorita, prav lahko bi tehnico v korist posamezne ekipe prevesil posameznik, torej James ali Arenas, ki se počasi vrača v ekipo. Slednji si je za nasprotnike želel prav Cavalierse, saj so jih ti v minulih dveh sezonah vselej izločili, zdaj pa si želi sladkega maščevanja.

 

Slovenci v končnici

Rašo Nesterović (Toronto)
Primož Brezec (Toronto)
Saša Vujačič (LA Lakers)

Orlando Magici (52 zmag) proti Toronto Raptorsom (41 zmag)
Po dveh sezonah s po 36 zmagami se v končnico vračajo Magici. K boljšim izidom sta s svojima najboljšima sezonama v ligi NBA izdatno pripomogla Rashard Lewis in Hedu Turkoglu. Prvo ime moštva ostaja Dwight Howard, najboljši skakalec lige ter prvak v zabijanju. V tem obračunu prvega kola končnice bo ključen prav dvoboj pod košem, saj je prvi igralec Raptorsov prav krilni center Chris Bosh. Tu pa je še Slovenec Rašo Nesterović, ki je, kot so se izrazili na uradni spletni strani lige, v zadnji tretjini rednega dela zaigral kot prerojen, zdaj ga čaka dvoboj s Howardom. Kot moštvo je Toronto v zadnjem mesecu občutno popustil in na lestvici vzhodne konference zdrsnil s četrtega na šesto mesto, le malo je manjkalo, da ne bi padli na sedmo in v končnici za nasprotnika dobili Detroit Pistonse.

Carmelo Anthony (Denver Nuggets) proti Kobeju Bryantu (Los Angeles Lakers) © AFP

 


 
 

Pravijo, da je najboljši košarkar na planetu. Zame je to še dodatni izziv. Verjamem vase. Naj se torej že začne!

Allen Iverson

 
Los Angeles Lakersi (57 zmag) proti Denver Nuggetsom (50 zmag)
Situacija v zahodni konferenci je že od začetka sezone neusmiljena, moštva so neverjetno izenačena, tako je razlika med prvim in osmim vsega sedem zmag. Lakersi v dvoboju z Nuggetsi veljajo za favorita, saj so letos dobili vse tri medsebojne tekme, v desetih letih pa so doma proti njim izgubili le dvakrat. Na drugi strani so Nuggetsi eni od največjih dolžnikov te sezone, saj imajo v Allenu Iversonu , Carmelu Anthonyju in Marcusu Cambyju statistično gledano najboljšo trojko v ligi. A Los Angeles ima v Kobeju Bryantu najverjetnejšega MVP, tu je še Pau Gasol in občutno daljša klop, kjer je pomemben člen tudi Slovenec Saša Vujačič . "Naj se začne. Boljšega nasprotnika si ne bi mogel želeti," je navdušen Iverson, o Bryantu pa: "Pravijo, da je najboljši košarkar na planetu. Zame je to še dodatni izziv. Verjamem vase. Naj se torej že začne!" Pričakovati gre srečanja z veliko točkami. Presenečenje ni izključeno.

 
 

Lakersi so najboljša ekipa Zahoda, zato smo veseli, da smo se jim izognili v tem prvem kolu. Hornetsi imajo izjemno sezono, a smo jim lahko kos.

Dirk Nowitzki

 

New Orleans Hornetsi (56 zmag) proti Dallas Mavericksom (51 zmag)
Pred tremi leti so Hornetsi v rednem delu dobili 18 tekem, lani so z 39 zmagami ostali izven končnice. Mavericksi so bili pred dvema letoma od naslova oddaljeni dve zmagi, lani so po 67 zmagah v rednem delu izpadli v prvem kolu končnice. Nekdanji MVP Dirk Nowitzki, Jason Terry, Josh Howard in soigralci naj bi v izkušenem Jasonu Kiddu, ki je pred dnevi dosegel svoj 100. trojni dvojček, dobili organizatorja igre, ob čigar pomoči bi končno osvojili prvenstvo. A Hornetsi, najprijetnejše presenečenje sezone, se s 56 zmagami ne bodo zadovoljili. Imajo kandidata na naziv MVP, mladega Chrisa Paula, udeleženca tekme All Stars Davida Westa, pod košem izjemnega Tysona Chandlerja in vselej natančnega za tri točke Predraga Stojakovića. "Lakersi so najboljša ekipa Zahoda, zato smo veseli, da smo se jim izognili v tem prvem kolu. Hornetsi imajo izjemno sezono, a smo jim lahko kos," pravi Nowitzki.

Amare Stoudemire (Phoenix Suns) proti Timu Duncanu (San Antonio Spurs) © AFP

 


 
 

Shaq jih je nekoliko upočasnil. A Shaq je pač Shaq, treba ga je spoštovati.

Manuel Ginobili

 
San Antonio Spursi (56 zmag) proti Phoenix Sunsom (55 zmag)
Dvoboj med Spursi in Sunsi bo vrhunec prvega kola končnice, ne eni ne drugi si poraza ne smejo privoščiti. Lani sta se moštvi srečali v drugem kolu končnice, po trdi in fizični igri s številnimi prekrški so s 4:2 napredovali Spursi. "Neverjeten začetek končnice, a tako pač je," se je z nasprotnikom, ki jih je izločil v zadnjih treh končnicah, moral zadovoljiti trener Phoenixa Mike D'Antoni . Eden od razlogov za prihod Shaquilla O'Neala v Phoenix je bil prav prekiniti serijo neuspešnih nastopov v končnicah, a prav proti Spursom naj bi Sunsi najbolj pogrešali Shawna Mariona . Na obeh srečanjih teh dveh nasprotnikov po prihodu O'Neala so zmagali Sunsi, nazadnje pred 14 dnevi za 17 točk. "Shaq jih je nekoliko upočasnil. A Shaq je pač Shaq, treba ga je spoštovati," pravi Manuel Ginobili . Glavna prednost aktualnih prvakov je zagotovo v tem, da jedro ekipe že leta igra skupaj.

 

Preberite še ...

Boston: Vrnitev Keltov na pota stare slave
Številke: Statistika rednega dela sezone
Časovni stroj: Pet let od slovesa Jordana

Utah Jazzi (54 zmag) proti Houston Rocketsom (55 zmag)
Ekipi sta se v prvem kolu končnice srečali že lani, Rocketsi so vodili s 3:2 v zmagah, a so nato dvakrat zmagali Jazzi , Tracy McGrady in Yao Ming sta bila tako vnovič poražena v prvem kolu. Zaradi poškodbe Ming ne igra že od konca februarja, kljub temu pa Rocketsi blestijo, še več: dosegli so za klub rekordnih 22 zaporednih zmag, svojo novo pomlad pa doživlja Dikembe Mutombo . Igra Jazzov sloni na branilcu Deronu Williamsu in centru Carlosu Boozerju , ki redno dosega dvojne dvojčke. "Domače igrišče je precenjeno. Na domačo dvorano se ne gre zanašati. To smo izkusili lani," se zaveda nekaj časa poškodovani Shane Battier : "Moramo odigrati dobro košarko. Doma letos dobro igramo in smo zato samozavestni, a zdaj je treba to prenesti še na gostovanja. Tako se zmaguje v končnici."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.