Svet
4 ogledov

Butova iz hišnega pripora

V Pakistanu vre. Žurnal24 main
Pakistanske oblasti so danes iz hišnega pripora izpustile nekdanjo premierko Benazir Buto in vodilne aktiviste za človekove pravice. Pred Mušarafom pa je medtem prisegla začasna vlada.
Butova je bila en teden zaprta v hiši svojega tesnega sodelavca v mestu Lahore, ki je bila obdana z bodečo žico in leseno ogrado. Medtem je pred predsednikom Pervezom Mušarafom zaprisegla začasna vlada, ki bo to kaotično državo vodila do januarskih volitev. Mušaraf je za premierja imenoval predsednika senata in svojega tesnega zaveznika Mohamedmiana Sumra.

"Ukaz o priporu je bil umaknjen, redna policija pa bo še naprej ostala z njo," je sporočil notranji minister province Pundžab, Kusro Pervaiz. "Ukaz je bil izdan, da bi Butovi preprečili vodenje javnih zborovanj v času resne grožnje s samomorilskim napadom," je pojasnil. Iz hišnega pripora je bila izpuščena tudi Asma Džahangir, vodja neodvisne komisije za človekove pravice in posebna poročevalka ZN za človekove pravice.

Pred Mušarafom je medtem prisegla začasna vlada pod vodstvom premierja Sumra. "Varoval, ščitil in branil bom ustavo islamske republike Pakistan," je dejal 57-letni Sumro. "Naj mi vsemogočni Alah pomaga in me vodi," je dodal. Mušaraf je na slovesnosti v predsedniški palači dejal, da Pakistan še ni videl tako gladkega prenosa oblasti. Začasna vlada je nadomestila parlament, ki se je po petletnem mandatu opolnoči po lokalnem času razpustil.

Butova novo vlado zavrača

Butova je v prvem odzivu po koncu hišnega pripora novo začasno vlado že označila za nesprejemljivo. "Začasna vlada je podaljšek Mušarafove stranke in je nesprejemljiva," je dejala Butova in dodala: "Ne bomo se pogovarjali z diktatorji. Naša agenda je agenda demokracije."

ZDA vse bolj nestrpne
V Islamabad naj bi sicer danes prispel namestnik ameriške državne sekretarke John Negroponte, ki bo po pričakovanjih izrazil zaskrbljenost ZDA nad razmerami v Pakistanu. Washington postaja vse bolj nestrpen zaradi izrednih razmer, ki jih je uvedel Mušaraf.

V odročnih predelih Pakistana se medtem nadaljujejo spopadi med varnostnimi silami in protalibanskimi uporniki. Po podatkih vojske je bilo v zadnjih treh dneh v spopadih v dolini Svat na severozahodu države ubitih najmanj 100 upornikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.