Magazin
284 ogledov

Miklavževa rožičeva potica

Začnite praznike z rožičevo potico. Žurnal24 main
Se še spominjate časov, ko vam je Miklavž natrosil suhega sadja, orehov in drobnih sladkarij? Pričarajte si praznični čas z rožičevo potico.

Za Miklavževo rožičevo potico boste potrebovali naslednje sestavine:

– za testo:

  • 1 kg mehke moke T 400,
  • 200 g sladkorja,
  • 100 g masla,
  • 40 g kvasa,
  • 6 rumenjakov,
  • 0,5 l mleka,
  • 0,03 dcl ruma,
  • naribano limonino lupinico,
  • sol;

– za nadev:
  • 1 kg mletih rožičev,
  • 100 g medu,
  • 200 g sladkorja,
  • 200 g stepene smetane,
  • 0,5 l mleka,
  • 5 g cimeta,
  • 5 beljakov, stepenih v sneg,
  • rumenjak za premaz.

Priprava
Presejani moki dodajte vzhajan kvas in v mlačnem mleku stopljeno maslo, sladkor, rumenjak, kanček ruma, sol in limonino lupinico. Stepajte tako dolgo, da se testo loči od sklede in kuhalnice.

Nato testo potresite z moko in ga pustite vzhajati dve do tri ure, odvisno od temperature prostora.

Razvaljajte ga na prtu in namažite z rožičevim nadevom. Nadev pripravite tako, da v posodi zmešate vse sestavine za nadev, razen rumenjaka za premaz. Če je nadev presuh, lahko dodate še malce mleka. Po želji lahko dodate tudi malce cimeta in na drobne kocke narezane fige.

Testo trdo zavijte in položite v model, ki ste ga namazali z maslom. Pustite, da vzhaja še pol ure, ga prebodite in premažite z rumenjakom. Pecite približno 45 minut na 180 stopinj Celzija.

Vesele praznike!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.