Svet
3 ogledov

Zaradi predhodnega mučenja le 17 let zapora

Guantanamo zaporniki zapor ograja AFP Žurnal24 main
Ameriška zvezna sodnica Marcia Cooke je 37-letnemu Joseju Padilli izrekla 17-letno zaporno kazen zaradi sodelovanja v teroristični zaroti.
Padilla je bil zaradi suma, da je načrtoval napad s tako imenovano umazano radiološko bombo, tri leta in pol brez dostopa do odvetnikov ali obtožnice zaprt v vojaški ječi v Južni Karolini. Leta 2005, ko je vrhovno sodišče odločilo, da administracija nima pravice brez obtožnice in dostopa do odvetnikov za nedoločen čas zapirati ameriških državljanov, pa so ga preselili v Miami in ga pridružili sodnemu postopku proti dvema obtoženima podpore terorističnim organizacijam.

Vsi trije, Padilla, 45-letni Adham Amin Hassoun in 46-letni Kifah Wael Jayyousi, naj bi bili člani severnoameriške celice za podporo islamskim skrajnežem in terorističnim organizacijam. Hassoun naj bi pred leti pridobil Padillo, ki je leta 2000 izpolnil prijavnico za urjenje v Afganistanu pri teroristični mreži Al Kaida.


Mučenje domnevnih teroristov v ameriških zaporih se nadaljuje. © iStockphoto

 
Padillovi odvetniki so trdili, da so ga v vojaški ječi v Južni Karolini več kot tri leta izpostavljali hudi vročini ali mrazu, glasnemu hrupu, mu odtegovali spanje, ga dušili s smradom in ga silili dlje časa stati na nogah. To je eden od razlogov za odločitev sodnice, da mu namesto dosmrtne ječe, kar so zahtevali tožilci, izreče kazen 17 let zapora. Sodnica je še pojasnila, da ne more nobenemu dosoditi dosmrtne kazni, ker ni dokazov, da bi kdaj zagrešili kakšno teroristično dejanje.

Obsojenci sicer priznavajo, da so zbirali denar, vendar pa naj bi šlo za dobrodelna sredstva zatiranim muslimanom v Čečeniji in drugje. Agenti FBI pa so s pomočjo dolgih prisluškovalnih posnetkov pričali, da je šlo v resnici za financiranje oboroženih skrajnežev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.