Svet
3 ogledov

Ščit bi napadale rakete iz Belorusije

Preizkus naj bi izvedli v letalski bazi Palmačin južno od Tel Aviva. Žurnal24 main
Ruski general Vladimir Zaricki je opozoril, da bi lahko Rusija kot odgovor na gradnjo ameriškega protiraketnega ščita v Evropi v Belorusiji namestila rakete kratkega dosega.

Po poročanju ruskih medijev je general Zaricki, poveljnik topniških in raketnih enot, dejal, da gre za reakcijo na načrtovanje ameriškega protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem. Pri tokratni ruski grožnji gre za rakete tipa iskander, ki lahko po besedah Zarickega dosežejo in uničijo cilje, oddaljene od 300 do 500 kilometrov.

Zaricki se je s tem odzval na pobudo svojega beloruskega kolega, da bi Rusija s svojimi novimi raketami iskander kratkega dosega lahko oskrbela Belorusijo. Namestitev raket v Belorusiji, ki meji na Poljsko, bi tako omogočala dosego ciljev na Poljskem, del ščita na Češkem pa bi bil izven dosega raket. Po poročanju medijev je Zaricki še izjavil, da bi doseg teh raket lahko tudi povečali, če bi se Moskva odločila odstopiti od pogodbe iz časa hladne vojne, ki prepoveduje uporabo raket srednjega dosega.

Tudi ruski predsednik Vladimir Putin je namignil, da bi Rusija utegnila odstopiti od pogodbe o odpravi jedrskih raket srednjega dosega (INF), ki sta jo leta 1987 podpisala takratni sovjetski voditelj Mihail Gorbačov in ameriški predsednik Ronald Regan in ki prepoveduje uporabo tovrstnega orožja.

Namestitev raket omogoča tudi odstop od pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi, ki ga je spodnji dom ruskega parlamenta izglasoval prejšnji teden. Zakon še čaka na potrditev zgornjega doma ruskega parlamenta, kar se bo skoraj zagotovo zgodilo, nato pa ga mora s svojim podpisom potrditi še predsednik Putin. V veljavo bi tako stopil 12. decembra letos.


 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.