Slovenija
19 ogledov

Bush rešuje nepremičnine državljanov

Načrt vlade naj bi ljudem pomagal ohraniti njihove nepremičnine. Žurnal24 main
Za pomoč prezadolženim ameriškim lastnikom nepremičnin, ki jih je prizadela kriza na trgu hipotekarnih kreditov, bo vlada med drugim zamrznila obrestne mere.

Ameriška vlada je v četrtek razkrila načrt za pomoč prezadolženim lastnikom nepremičnin, ki jih je prizadela kriza na trgu hipotekarnih kreditov. Načrt, ki so ga skupaj z glavnimi posojilodajalci in vlagatelji pripravili predstavniki finančnega ministrstva, predvideva financiranje drugorazrednih hipotekarnih posojil s sprejemljivimi obrestnimi merami ali zamrznitev trenutnih obrestnih mer za pet let. Načrt naj bi po navedbah Bele hiše pomagal okoli 1,2 milijona ljudem, da v naslednjih dveh letih ne bodo izgubili s hipotekami obremenjenih nepremičnin.

Načrt je vlada predstavila v času, ko se pojavljajo vedno večje skrbi, da bi lahko kriza na nepremičninskem trgu povzročila nazadovanje ameriškega gospodarstva. Ameriški predsednik George Bush priznava, da načrt ni popolna rešitev, da pa bo pogoje za pomoč izpolnjevalo okoli 1,2 milijona ljudi s hipotekami. Nekateri kritiki menijo, da bo pogoje za zamrznitev obrestnih mer, ki so menda prestrogi, izpolnjevalo le okoli 145.000 gospodinjstev.

Obrestne mere bodo na sedanjih ravneh lahko ohranili le posojilojemalci, ki doslej niso izpustili plačila nobenega obroka hipoteke po začetni obrestni meri. Zamrznitev se nanaša na posojila, najeta med letom 2005 in 31. julijem letos, in sicer na predvidene dvige obrestnih mer med 1. januarjem 2008 in 31. julijem 2010, ta ukrep pa bodo lahko uveljavljali le tisti, ki v nepremičnini živijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.