Slovenija
19 ogledov

Cariniki končali stavko

Na mejnih prehodih je še vedno oviran tovorni promet. Žurnal24 main
Minister Virant je s predsednikom sindikata carinikov podpisal sporazum, s katerim se vlada zavezuje k nezmanjševanju števila carinikov, medtem ko se bo o plačah še pogajala.

Minister za javno upravo Gregor Virant je razložil, da carinski upravi letos in prihodnje leto ne bo treba zmanjševati števila zaposlenih, kot je bilo sprva predvideno. O drugi stavkovni zahtevi, reorganizaciji, je Virant poudaril, da se je vlada zavezala k sprejemanju ukrepov, ki bodo kar se da omilili negativne posledice vstopa Slovenije v EU, med njimi so upokojevanje in premeščanje v druge organe državne uprave. Se pa vlada ni zavezala, da ne bo nihče v carinski upravi ostal brez službe, saj bi bilo to po Virantovem mnenju nemogoče in neodgovorno do davkoplačevalcev. 

O plačah se bosta vlada in cariniki pogajali v okviru pogajanj za panožno kolektivno pogodbo za javno upravo. Minister je napovedal odpravo nekaterih krivic v carinski upravi. Po novem bodo lahko na delovna mesta z zahtevano visokošolsko izobrazbo zaposlili tudi oseba z z nižjo stopnjo izobrazbe in določenim številom delovnih izkušenj.

Predsednik Sindikata carinikov Slovenije  Dušan Pečnik je zadovoljen, da jim je vlada prisluhnila in da bo poskrbela za skoraj vse zaposlene, vendar dodal, da bodo potrebna nadaljna usklajevanja.  O pogajanjih o kolektivni pogodbi za javni sektor je povedal, " da si bodo prizadevali, da se ta zadeva čim prej zaključi, tako da bo za obe strani sprejemljiva".

Kljub končani stavki je na mejnih prehodih s Hrvaško še zmeraj čakalna doba za tovorna vozila.

Cariniki zagotavljajo, da pri svojih zahtevah ne bodo popustili. © BOBO

 

Zahteve carinikov
Cariniki so stavko začeli v ponedeljek in so zahtevali kadrovski načrt vlade glede na premajhno število carinikov, reorganizacijo carinske službe, dodatek za prepovedi in omejitve, ki jih imajo, ter ustrezno napredovanje. Predsednik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Pečnik je v ponedeljek napovedal, da bosta z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom danes nadaljevala pogajanja, na katerih pa sindikat ne bo odstopal od svojih zahtev. Po ministrovih besedah so pripravljeni ustaviti tudi zmanjševanje števila carinikov. Glede plač pa je poudaril, da so cariniki že dobili svoje po kolektivni pogodbi v javnem sektorju, to je dvig plač za okoli 10 odstotkov. " Dlje od tega pa ne bomo mogli," je še dejal minister.

Cariniki naj takoj končajo stavko

Stavka carinikov je največ preglavic povzročila predvsem na mejnih prehodih s Hrvaško, kjer je največ nejevolje povzročila voznikom tovornjakov. Proti stavki so se zato že izrekli na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), kjer so od vodstva sindikata carinikov zahtevali takojšne končanje stavke, vlado pa obenem pozvali, naj nemudoma ukrepa v primeru nespoštovanja te zahteve. Vlado so tudi pozvali, naj s predstavniki sindikata carine nemudoma sede za pogajalsko mizo in najde rešitve, ki bodo v slovenskem prostoru zagotovile normalne pogoje poslovanja.

Na GZS so prepričani, da je na ta način zelo okrnjen ugled Slovenije v evropskem prostoru, saj so v čakalnih vrstah prevozniki iz celotne EU.

 

Informacije o čakalnih dobah

Informacije o čakalnih dobah lahko preverite na spletnih straneh Prometno-informacijskega centra.

"Slovenija kot izvozno usmerjeno gospodarstvo je življenjsko odvisna od sposobnosti pravočasnega poslovanja," je v javnem pozivu zapisal predsednik GZS Zdenko Pavček in dodal, da je zato s stavko carinikov povzročena predvsem velika škoda slovenskemu gospodarstvu in avtoprevoznemu sektorju. Poudarja, da ne le avtoprevozniki, temveč velik del slovenskega gospodarstva čuti posledice prisilnega zadrževanja tovornih vozil na mejnih prehodih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.