Slovenija
22 ogledov

Sedma sila nič več pod eno streho

Problematična je za Jančiča tudi šibkost samoregulacije in skrbi za profesionaln Žurnal24 main
Peter Jančič, nekdanji odgovorni urednik Dela, je potrdil, da naj bi bilo zaradi nezadovoljstva nad sedanjo organiziranostjo novinarjev že danes ustanovljeno novo združenje novinarjev in publicistov.

Kot je pojasnil Jančič, bo glavni cilj organizacije boljše novinarstvo, profesionalno ravnanje, urejenost in boljši servis javnosti. Združenje naj bi v največji meri prispevalo k ohranitvi svobode govora in medijev kot enih od temeljev za delovanje demokratičnih družb. V ustanovni izjavi je združenje zapisalo, da sta glavni težavi novinarstva neurejenost statusa novinarjev in slaba kakovost slovenskih medijev. Med ovire po njihovem mnenju spada tudi prepletenost kapitalskih in političnih interesov, kar bi bilo lahko nevarno za prihodnost medijskega pluralizma. Združenje sicer ne bo izključevalno, saj medse vabi vse novinarje in publiciste ne glede na politično prepričanje ali svetovni nazor.

Jančič meni, da se je z organiziranostjo novinarstva v smislu ureditve statusa novinarjev in kakovosti novinarstva "v zadnjih desetih letih zelo malo premaknilo". Prav zato bi bilo po njegovih besedah "modro razmišljati še o drugačnem načinu združevanja novinarjev". Za naprej razmišljajo, da bi v svoja prizadevanja vključili tudi institucije in posameznike, ki jim je kaj mar za boljše novinarstvo. Po njegovem namreč tako pomembne stvari za vsako moderno družbo ni mogoče "kar tako prepustiti naključjem".

Jančič še pojasnjuje, da je do odločitve za ustanovitev združenja prišlo v "trenutku, ko so stvari zaradi notranjih spopadov v novinarski skupnosti in pa vloge, ki so jo pri tem imele sedanje novinarske organizacije, šle predaleč".

Po Jančičevem mnenju je pobudnikom jasno, da formalno ustanovno srečanje združenja pomeni šele začetek. Prav tako se pobudniki zavedajo, da bo uresničitev dolgoročnih ciljev organizacije odvisna predvsem "od truda v naslednjih mesecih in letih".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.