Magazin
12 ogledov

V Benetkah se je začel karneval

Na letošnjem beneškem karnevalu v dvanajstih dneh pričakujejo približno milijon
1/17
Žurnal24 main
Od petka gre v Benetkah zares – začel se je karneval, ki je mesto na vodi za dvanajst dni potegnil v vrtinec veseljačenja in plesov v znamenitih beneških maskah.

V dvanajstih karnevalskih dneh v Benetkah pričakujejo več kot milijon obiskovalcev – ti vsako leto krepko načnejo potrpljenje približno 62 tisoč Benečanov, ki živijo v starem mestnem jedru, mnogi pa med karnevalom raje pobegnejo iz mesta. Za letos so organizatorji karnevala, ki so ga uradno prvič priredili leta 1268 (Mussolini je karneval v tridesetih letih dvajsetega stoletja prepovedal, preporod pa je beneško pustno rajanje začelo počasi doživljati šele konec sedemdesetih), obljubili nekaj novosti, med katerimi je tudi predstava lova s sokoli.

Za maskami je dovoljeno vse?
Na mestnih trgih bo do konca karnevala živahno pozno v noč in plesalo (prišli so tudi brazilski karnevalski plesalci) se bo na vse: disko, rock, tango, Mozarta ... Kot pred stoletji se bodo na ulicah pomešali vsi, a le tisti z debelimi denarnicami bodo v maskah lahko vstopili na plese, ki v starih palačah trajajo vso noč. Vstopnica za takšne razkošne plese, ki se zjutraj velikokrat končajo z vročo čokolado in pecivom, stane tudi nekaj sto evrov, goste pa zabavajo operni in plesni zvezdniki.

Za konec ognjemet
V nedeljo so v Benetkah gledali procesijo Festa delle Marie, ki se spominja osvoboditve mladih deklet, ki so jih leta 948 ugrabili istrski pirati. V mesto pa je "priletel" tudi karnevalski angel. Letos je to že precej pozabljeni rapper Coolio, častni gost karnevala, ki je trg Piazza San Marco in številne veseljake v kostumih iz osemnajstega stoletja posul s konfeti. Veliki finale karnevala v Benetkah bo v torek, petega februarja, ko bo mesto razsvetlil ognjemet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.