Magazin > Lepota & telo
113 ogledov

Uživajte živila iz vseh skupin

Uživajte živila iz vseh skupin in poskrbite tudi za pestrost znotraj določene sk Žurnal24 main
Res je, da so si živila znotraj ene skupine podobna, a vseeno niso identična. Zato je priporočljivo, da poleg uživanja živil iz vseh skupin, poskrbite tudi za pestrost med živili iz iste skupine.

Čeprav nobeno živilo ni identično z drugimi, njihova podobnost omogoča, da jih lahko razvrstimo v različne skupine. Živila iz ene skupine so si podobna po sestavi hranil in po prehranskih navadah, ki dovoljujejo zamenjavo v okviru iste skupine. Za zdrave prehranske navade, morate uživati živila iz vseh skupin. Napaka je, če eno od živil popolnoma izključite ali če pretiravate z enoličnostjo skupin, zato uživajte raznolike izdelke iz vseh skupin.

Meso, ribe in jajca
Živila, ki spadajo v to skupino vsebujejo veliko vode, približno 65 do 75 odstotkov in so bogat vir beljakovin, od 15 do 25 odstotkov. Količina maščob v posamezni vrsti mesa in v posameznih kosih ene vrste se zelo spreminja, zato morate biti pozorni, katero vrsto mesa jeste in v kakšnih porcijah, saj živila vsebujejo tudi zmerne do velike količine holesterola. Vsebujejo veliko fosforja, železa, joda (ribe) in so bogat vir vitaminov B, A in D (jajčni rumenjak, jetra). Zaradi različne vsebnosti maščob se njihova energijska vrednost zelo spreminja.

Mleko in mlečni izdelki
Mleko in mlečni izdelki so bogat vir beljakovin, od 3,5 odstotka v mleku do 28 odstotkov v trdih sirih. Mleko in sveži sir vsebujeta do 85 odstotkov vode, njen delež pa se s predelavo v trše sire zmanjšuje. Mleko v obliki mlečnega sladkorja ali laktoze vsebuje od 4 do pet odstotkov ogljikovih hidratov. Tudi vsebina maščob, se glede na vrsto mleka in posamezne mlečne izdelke razlikuje in se najpogosteje giblje med 0 in 35 odstotki. Mleko in mlečni izdelki so bogat vir vitaminov A, B, D, kalcija, fosforja, vsebujejo zmerno količino natrija in malo železa.

Maščobe
Maščobe so bogat vir vitamina A, a vsebujejo zelo malo beljakovin in ogljikovih hidratov. Ne vsebujejo mineralov, vlaknin in vode. Živila iz te skupine uživajte v zmernih količinah.

Škrobna živila
So bogat vir vlaknin in sestavljenih ogljikovih hidratov, saj jih žita in stročnice vsebujejo kar 75 odstotkov, kruh 55 odstotkov. Vsebujejo tudi veliko fosforja, malo kalcija in maščob. Energijska vrednost posameznih živil se giblje od 300 do 350 kilokalorij na 100g izdelka.

Sadje in zelenjava
Glavna značilnost živil, ki se nahajajo v tej skupini je, da vsebujejo veliko vode. Zelenjava vsebuje 90 odstotkov in več, sadje pa od 80 do 95 odstotkov vode. Vsebujejo tudi različne odstotke ogljikovih hidratov, sadje več, zelenjava manj. Vsebujejo veliko v vodi topnih vitaminov, kalija, magnezija, kalcija, in drugih mineralov. So bogat vir beljakovin in ne vsebujejo maščob. Tudi vsebnost beljakovin je nizka, izjema so stročnice, ki jih imajo kar od 22 do 24 odstotkov. Energijska vrednost posameznih živil je pri zelenjavi majhna, pri sadju pa zmerna.

Sladkarije
Živila, ki naj bi se na jedilniku pojavila redko in v majhnih količinah vsebujejo veliko sladkorja in znatne količine maščob, zaradi česar imajo veliko energijsko vrednost. Ne vsebujejo mineralov in vitaminov, izjema je čokolada.

Pijače
Edina naravna brezalkoholna pijača je voda, ki jo lahko uživate neomejeno. Sadni sokovi in pijače s sadjem vsebujejo zelo veliko ogljikovih hidratov, pri alkoholnih pijačah pa se delež alkohola spreminja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.