Slovenija
1 ogledov

Türk: Slovenija mora ohraniti objektivnost

Turk_512_AFP Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk je komentiral petkovo pisanje Dnevnika, da naj bi ZDA poskušale vplivati na slovensko vodenje EU. Po Türkovem mnenju je to, kar smo lahko prebrali, izjemno zaskrbljujoče.
Danilo Türk zato z zanimanjem pričakuje konec preiskave, ki jo je napovedalo zunanje ministrstvo. Po Türkovem mnenju mora sicer Slovenija zdaj, ko predseduje EU, zagotoviti, "da bo naše predsedovanje objektivno, načelno in da bo tudi zunanji videz takšen". "Za Slovenijo se lahko začne hitro dvomiti o njeni objektivnosti, nepristranskosti in avtohtonosti pri predsedovanju, česar pa si ne smemo dovoliti," je ob robu srečanja z generalnim sekretarjem ZN Banom Ki Munom še dejal Türk.

Obsodbe domnevnih pritiskov na Slovenijo

Jelko Kacin meni, da bi moral zaradi razkritja dokumenta tudi Rupel prevzeti osebno odgovornost. © Reuters

 
Spomnimo, da je Dnevnik v petkovi izdaji pisal o sestanku političnega direktorja MZZ Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu, na katerem naj bi slednji dali Drobniču vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije med njenim predsedovanjem EU. Pisanje časopisa je že v petek sprožilo številne odzive. Nanj pa so se odzvali tudi v SNS. V sporočilu za javnost so izrazili ogorčenost nad vsebino pogovora med predstavniki slovenske in ameriške diplomacije, ki je potekal konec lanskega leta v Washingtonu. Izrazili so tudi najostrejši protest proti kakršnimkoli poskusom vplivanja s strani ZDA tako na slovensko predsedovanje EU kot tudi sicer na ravnanje slovenske države.

Evropski poslanec Jelko Kacin (LDS/ALDE) pa je v sporočilu za javnost zapisal, da je javna objava interne diplomatske zabeležke, ki se je zgodila slovenskemu zunanjemu ministru Dimitriju Ruplu , "hud udarec tako kredibilnosti kot operativnosti in ugledu" predsedovanja EU. Zato Kacin od ministra Rupla in vlade pričakuje takojšnje ukrepanje in etično ravnanje, vključno z osebnim prevzemom odgovornosti za dogodek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.